Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas u novim poticajima?

Cijene nekretnina neće padati, unatoč 10.000 neprodanih stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S oko 10 tisuća neprodanih stanova, krizom je i dalje pogođen građevinski sektor.

Takva je situacija na hrvatskom tržištu nekretnina u trenutku kad se u Zagrebu održava osma međunarodna konferencija o stanju u tom gospodarskom sektoru. Stručnjaci spas vide u novim državnim poticajima, stranim ulaganjima i smanjivanju administracije za investitore.

Pročitajte i ovo Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti Gradilište, ilustracija Kako do nekretnine Mladi par koji kupuje stan: "Cijene nisu najgore, ovo nam je najveći problem..."

Tomislav Smrekar je već pola godine u potražnji za stanom ali teško mu je uskladiti cijenu i željenu veličinu stana. "Cijene nekretnina pogotovo novogradnje su preskupe, kamate u bankama su previsoke, a prosjek plaće mora biti šest tisuća kuna ako želite uzeti neki bolji stan za manju obitelj ili tako nešto", kaže Tomislav, koji traži svoj prvi stan.

Iako je u Hrvatskoj oko 10 tisuća neprodanih stanova, cijene za srednji sloj neće padati, kažu stručnjaci. "Najjeftiniji stan u Zagrebu vam se već može kupiti ispod 1.300 eura. Ako znamo da su ulazni troškovi 1.100 do 1.200 eura znači zapravo da su se tržišne cijene stanova zapravo približile cijeni izgradnje", kaže Mladen Ožić, sudski vještak za graditeljstvo.

"Subvencije i APN koji je krenuo prošle godine su potaknuli kupoprodaju. Ja vjerujem da sa novim inicijativama vlade dali kroz POS ili neke nove subvencije će se taj kotačić nastaviti rolati", kaže Vedrana Likan, direktorica Agencije za nekretnine. Pozitivno je što i dalje niču neboderi s uredskim i poslovnim prostorima. Velik potencijal leži u izgradnji hotela i nekretnina na obali ali...

"Bez stranog kapitala, bez stranog novca u Hrvatskoj nema nekog novog prosperiteta, a onda niti boljitka za sve nas", smatra Likan. Nakon 3 godine Grčka investicijska kompanija nastavila je izgradnju trgovačkog centra u Zagrebu. Projekt je vrijedan 50 milijuna eura, a centar bi trebao otvoriti oko 500 radnih mjesta.

"Mi bismo kao investitor voljeli kada bi se neke promjene desile u zakonodavstvu na način da se sve administrativne procedure vezane za razvoj projekta dešavaju brže", ističe Igro Hržić, predstavnik grčke investicijske kompanije. Bez novih subvencija,nižih kamata i blažih uvjeta kreditiranja Tomislav će teško ostvariti san o prvom stanu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene