Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krenula sezona

Doznajte kako do jeftinijeg grijanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S hladnijim danima krenula je sezona grijanja. No, upaliti peć ili radijator za mnoge prestavlja veliki trošak - čak i polovinu plaće ili mirovine!

Drva su najjeftiniji i jedan od rijetkih energenata za kojim potražnja raste već nekoliko sezona. Potvrđuju to i prodavači drva koji kažu da je prodaja bolja nego lani, a razlog su upravo troškovi struje, lož ulja ili plina, koji su čak i dvostruko veći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Duga sezona pred nama Sezona grijanja počela je ranije no što je uobičajeno: Doznajte koji je energent ove godine najjeftiniji Slika nije dostupna Visoke cijene Zima je pred vratima: Otkrivamo koji je najisplativiji način grijanja

Najava poskupljenja električne energije neće ići u prilog tim potrošačima. Srećom, ove jeseni troškove za grijanje smanjilo je toplo vrijeme, za razliku od prošle godine kada je snijeg pao već krajem listopada.

Vatra je već zatinjala u domu bake Mare koja drva već nekoliko godina koristi umjesto plina. 'Ako ga okrenem jače, onda ga ne mogu platiti, ako je manje, onda se ne mogu ugrijati', kazala je Mara Drkušić Antunovac.

Jadranko Birkić pak od plina ne odustaje. Radijatore pali i ove godine unatoč cijeni. 'Do prije par godina je bio super isplativ. Prije 3-4 godine cijena plina, kao što svi znamo, duplo je veća. Kad sam ja uveo plin, bio je točno 4 kune kilogramm a sad je 8 i pol kuna', kazao je Jadranko.

>>
Ovako Vlada planira pomoći siromašnima s grijanjem

Za grijanje stana od 100 četvornih metara drvima potrebno je 900 kuna na mjesec. Troškovi plina iznose do 1.800 kuna, a lož ulja i do 2.000. Struja je najskuplja, a rata se penje do 2.300 kuna.

U domu Pavićevih električna se grijalica zato često gasi. Mirovinom teško pokrivaju iznose na računima. Prema potrebi palim grijanje jer štedim. Ako je ledeno, pa da je usred dana i kad nema niže tarife, ja je isto upalim', kazao je Ilija Pavić iz Zadra.

Usprkos velikim troškovima, svaki energent ima i svoje dobre strane. Iako i sunce još uvijek grije, prodaja drva ide bolje nego lani. Zahvaljujući i cijenama. 'Ove godine ima dosta posla više nego prošle godine. Sezona je puno bolja. Iako je kraj sezone, još ima dosta posla i radi se', kazao je Rade, prodavač drva.

Niska primanja i visoki iznosi na računima mnoge su natjerali na jeftinije oblike grijanja. Bez obzira koji energent koristite, značajne uštede mogu se ostvariti i 'pametnim' načinima grijanja. Ako se temperatura spusti za samo 1 stupanj, može se uštedjeti 5 posto energije. Da ne govorimo o važnosti dobre izolacije i čišćenja peći i radijatora. Ušteda od nekoliko stotina kuna znači i mogućnost grijanja dodatan mjesec.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene