Bez posla je trenutno 309.247 osoba. Listopad je drugi mjesec u kojem je broj nezaposlenih rastao.


U Hrvatskoj je trenutačno 309.247 osoba bez posla. Mnogi koji posao žele potražiti izvan granica Hrvatske došli su vidjeti kakva je ponuda na Europskom sajmu poslova u Opatiji. 2 i pol milijuna radnih mjesta nudi se putem Euresa, europske burze rada. I dok se u Europi traže konobari i kuhari, najbolje bi mogli proći oni u medicinskoj struci. Plaća medicinske sestre u Švedskoj je, kažu, oko 2 i pol tisuće eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Od početka 2015. ugovore na neodređeno dobilo 18.000 mladih Slika nije dostupna PADA BROJ NEZAPOSLENIH 'Moramo napraviti više, ne želimo da Hrvatska ostari i postane zemlja bez ljudi'

Broj nezaposlenih opet raste. Listopad je bio drugi mjesec u kojem je broj nezaposlenih rastao. U tom je mjesecu na zavodu bilo 43 tisuće novoprijavljenih, a od toga je 30 tisuća došlo iz radnog odnosa.

Ipak, to je manje nego u listopadu prošle godine.

'Manje negdje za 11 posto, što je dobar znak, ali je prerano da govorimo da je to trajno i da imamo pad broja nezaposlenosti, kaže ministar Mirando Mrsić.

Mnogima je prva stanica Eures. Više od 6 tisuća životopisa iz Hrvatske, prijavljeno je na Eures, europsku burzu poslova na kojoj je trenutačno nekoliko stotina tisuća radnih mjesta, najviše u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Milanović: Nezaposlenost se ne može preko noći riješiti

Hrvatska nudi 4 radna mjesta.

Europa najviše traži, kako nam je rekla Ivanka Zlatec iz Euresa, ' kuhara, konobara, inženjera, informatičara, razni niz profila, osobe medicinske struke'. Medicinarima u Švedskoj, uz dobre uvjete rada, nude i visoke plaće.

'Početna plaća za medicinske sestre je oko 2,5 tisuće eura', rekla nam je Mia Myrgren iz Euresa Švedska.

Najtraženija zanimanja tijekom 2014. u Hrvatskoj su konobar i prodavač te diplomirani ekonomist i pravnik. Hrvatska, slažu se stručnjaci, treba uskladiti tržište rada i obrazovni sustav.

Tražite posao? Norveška vas zove i nudi 30.000 kuna

'Evo primjerice tu u Opatiji, integracija strukovnih škola u hotelske kuće, a to znači da kuhari ili konobari koji budu mentori i za to budu plaćeni', objasnio je ministar Mrsić.

I za to, kaže ministar, postoji novac u europskom socijalnom fondu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju