Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ranko Ostojić poručio je da treba raščistiti poslovnu povezanost Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade, s lobistom mađarskog MOL-a Jozom Petrovićem.


Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) poručio je u četvrtak da definitivno treba raščistiti pitanje poslovne povezanosti Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade, s lobistom mađarskog MOL-a Jozom Petrovićem.

Vezani članci Slika nije dostupna Karamarko u intervjuu za Novu TV: Branim nacionalne interese i nema prijevremenih izbora Slika nije dostupna Josip Petrović otkrio zašto je angažirao Anu Karamarko

"Stvari treba definitivno raščistiti, takva varijanta nije sukob interesa, to je apsolutno zajednički interes", odgovorio je Ostojić na upit trebaju li se tim slučajem pozabaviti i druge institucije osim Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

"Očito je da imamo nastavak tradicije u HDZ-u, nakon što je prodana Ina, sad je trebalo i ostatak dalje dogovoriti", rekao je Ostojić novinarima nakon sjednice Odbora.

Podsjetio je da Petrović ima pravomoćnu optužnicu "koja je napokon, nakon više godina, upravo bila temeljena na istrazi rađenoj oko krađe policijskih dokumenata".

"Mislim da je to bitno pitanje u svemu ovome. S takvim ljudima se ne dogovaraš, pogotovo što znaš da rade za nekog drugog, konkretno MOL, a u trenucima kad imamo atrbitražu treba apsolutno braniti nacionalne interese", ističe Ostojić.

SDP će, poručio je, ustrajati da se do kraja raščistiti pitanje odlaska bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

Ostojić: Uskoro imenovanje Vijeća za nadzor sigurnosnih službi

Najavio je da bi u idućih deset do petnaest dana moglo biti imenovano članstvo Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Odbor je, naime, u četvrtak prihvatio izvješće svog pododbora koji je utvrđivao pravovaljanost kandidatura za Vijeće. "Od 73 pravovremeno pristigle kandidature, 25 je pravovaljanih", rekao je Ostojić novinarima nakon zatvorene sjednice Odbora.

Zaključak je Odbora da svi budu pozvani na razgovor, koji kreće idući tjedan.

Vjerujem da će se razgovori s kandidatima obaviti u jednom danu, a odmah potom, maksimalno u idućih 10 do 15 dana imat ćemo Vijeće, najavio je Ostojić.

Precizirao je da će razgovori s kandidatima biti zatvoreni za javnost, da će Odbor utvrditi svoj prijedlog i uputiti ga na plenarnu sjednicu, napominjući da je Sabor taj koji na kraju bira predsjednika i šest članova Vijeća.

U pododboru koji je utvrđivao pravovaljanost kandidatura bili su Ines Linić Strenja (Most), Gordana Sobol (SDP) i Željko Dilber (HDZ). Njihovo izvješće Odbor je prihvatio s osam glasova 'za' i dva suzdržana "iz razloga formalnih uvjeta", objasnio je Ostojić, ističući da se pododbor strogo držao svih formalnih kriterija te da je po vrlo strogim kriterijima izabrao 25 kandidata. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju