Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Linić

Ranko Ostojić: Ne znam detalje oko curenja izvještaja SOA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tome kakav će biti politički, ali i sve izvjesniji pravosudni rasplet afere Linić koja potresa SDP i blokira Vladu, razgovarali smo s Rankom Ostojićem, ministrom policije, potpredsjednikom Vlade zaduženim za nacionalnu sigurnost

Danas je procurilo izvješće SOA-e. Kako je to moguće?

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

Ne znam detalje o tome da je procurilo SOA-ino izvješće, pogotovo rezultati, niti ono ide prema meni. U svakom slučaju, to će biti provjereno, ako se dogodilo kako kažete da jest.

Zar to nije neozbiljno i dodatno ruši kredibilitet svih institucija?

Ja sam uvjeren da je u ovom trenutku važnije hoće li procuriti neki nasip ili neće. Ne želim to umanjivati. Ponavljam, ne znam za detalje, pa vam ne mogu potvrditi niti davati ocjene oko toga. To izvješće je vjerojatno na putu onoga tko ga je naručio. Ako se tako nešto dogodilo, bit će provjereno.

Jeste li zatražili kontrolu Policijskog Uskoka - je li moguće da su oni uhodili Linića?

Nisam zatražio, nego sam je proveo od trenutka kad su se pojavile prve sumnje i pozivam sve državne institucije koje se bave nadzorom policije da se dođu uvjeriti da zlouporaba u policijskom dijelu posla, nije bilo.

Milanović: 'Ispričavam se svima što to moraju slušati'

Linić kaže da ga je premijer htio uhititi i da je o tome razgovarao s ministrima - je li s vama o tome razgovarao?

I da je tako nešto meni rečeno, a nije, niti premijer niti ja, ne možemo narediti bilo kakvo uhićenje. U ovoj državi se zna tko odlučuje o tome da se donese odluka o pritvaranju. To je Državno odvjetništvo RH, odnosno USKOK.

Vjerujete li vi i u kojem dijelu Slavku Liniću ili isključivo premijeru?

Ni jedno ni drugo, nego argumentima i dokazima. Kako za svaku svađu treba dvoje, u ovom trenutku smo slušali samo Slavka Linića za kojeg moram ustvrditi da nije iznio niti jedan argument niti dokaz za optužbe koje je iznio.

Član ste predsjedništva SDP-a, u srijedu se sastajete ima li U SDP-u mjesta za Slavka Linića mislite li da mora otići?

Nažalost, nakon ove press konferencije, narušio je upravo ona pravila koja postoje u SDP-u, a tu je stvar trebao prije toga riješiti u stranci. Ukoliko dođe do te rasprave, iako ne mislim da je to prioritet u ovom trenutku.

Linić je SDP-ov veteran. Što mislite zašto je baš sada u javnost izašao s tako teškim optužbama?

Ja to ne znam, ali nikad mi se nije sviđala naknadna pamet. Ako neke stvari znaš, moraš ih prijaviti na vrijeme da bi se riješile. I onda se pokaže je li to točno ili nije. Ovo je vrijeme u kojemu nije nimalo jednostavno bilo ni njemu ni nama koji smo zajedno s njim radili. Ovo je otežavanje situacije SDP-u, što nije dobar potez.

Premijer se danas ispričao građanima - je li to dovoljno?

Ne volim komentirati ničije nastupe. Kad budem kriv ja, onda ću moći nešto tako reći. Nisam ničiji odvjetnik niti glasnogovornik.

Nije baš normalno da premijer mjesecima ne komunicira s ministrom financija? Kako je funkcionirala Vlada?

Ja nisam imao problem u komunikaciji sa Slavkom Linićem. Odluke su bile donošene. U nijednom trenutku nisu bile dovedene u pitanje donosimo li kao Vlada odluke koje su bitne za građane. O njihovoj privatnoj komunikaciji ne znam.

Je li normalno da ne komuniciraju premijer i ministar?

Ako komuniciraju službeno, to znači da ne moraju nužno biti prijatelji. To je po meni najbitnije.

Potpredsjdnica Vlade Vesna Pusić je to probala, kaže, riješiti?

Taj dio ne znam, pogotovo o mirenjima. Za mene je puno važnije, funkcioniramo li mi, donosimo li odluke. Na Vladi u svakom slučaju nije došlo do zastoja, kao na primjer da bi premijer zaustavio neku odluku koja je bila predlagana i od ministra financija.

Je li narušen kredibilitet i povjerenje u Vladu?

To je događaj koji jest nešto što označava ove posljednje dane. Umjesto da razgovaramo o puno drugih stvari, razgovaramo samo o tome i to je jedna od stvari koju mogu zamjeriti ako je tako bilo, onda je to trebalo na vrijeme reagirati.

Koliko dugo će još funkcionirati državni stožer ili je situacija pod kontrolom?

Koliko god je došlo do izmjena snaga, već od ponedjeljka do srijede imamo namjeru donijeti odluku, što ćemo moći reducirati. Međutim, neće se promijeniti broj ljudi. Samo će se predati određene stvari lokalnim stožerima, županijskom stožeru, a i neke druge snage koje će zamijeniti specijalizirane ekipe.

Još uvijek ima puno posla i mislim da će se u sljedećim danima donijeti ta odluka. Prije kraja tjedna sigurno nema nikakvih promjena u našem funkcioniranju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene