Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U potrazi za istinom

Koliko zapravo rafinerija utječe na kvalitetu zraka u Sl. Brodu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u protekle je dvije godine o problemu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu pisalo svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini zalažući se za što hitnije rješenje tog pitanja.

Odgovarajući na tvrdnje vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, ministarstvo, uz ostalo, podsjeća da se o tom problemu govorilo i na zajedničkoj sjednici hrvatske vlade i ministarskog vijeća BiH u lipnju prošle godine u Splitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Dišu na škrge' Građani Slavonskog Broda prijete zatvaranjem ventila i granice s BiH Slika nije dostupna Hrvatske vlasti ne mogu ništa Brođani na rafineriju u BiH upozoravaju Europsku uniju

Jurij Smirnov, zamjenik glavnog ravnatelja 'Zarubežnjefta', ruskog naftnog diva i vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, ustvrdio je da se iz tih pogona ne onečišćuje zrak i odbacio optužbe da se ne poštuju ekološki standardi. Uz to je, kako danas citiraju banjolučke 'Nezavisne novine', izjavio da nisu vidjeli nijednu analizu i da im nitko nije službeno dokazao da su u određenu dijelu BiH ili Hrvatske onečistili zrak, odnosno da rafinerija onečišćuje zrak iznad dopuštenih norma.

>> Slavonski Brod miriši kao benzinska postaja

MZOPG je na Hinin upit odgovorio kako je dopise slao ministru vanjske trgovine BiH nadležnom za okoliš, ministru federalnog ministarstva nadležnom za okoliš, visokom predstavniku EU-a u BiH i generalnom tajniku Vijeća za regionalnu suradnju, s molbom da posreduju kako bi se spriječili negativni utjecaji rada rafinerije u Bosanskom Brodu na kakvoću zraka u Slavonskom Brodu.

I ministar Branko Bačić je, čim je stupio na dužnost, uputio inicijativu ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija da hrvatska diplomatska predstavništva u BiH upozore nadležne institucije na prekoračenja dopuštenih vrijednosti zabilježenih proteklih dana u Slavonskom Brodu i zauzmu se da se što prije riješi taj problem, ističe MZOPG.

Dodaje i da se ministar Bačić s nadležnim ministrom u BiH dogovara o zajedničkom obilasku rafinerije u Bosanskom Brodu kako bi se na licu mjesta uvjerio u stanje u rafineriji i upoznao planove modernizacije. S resornim ministrom i predstavnicima rafinerije trebalo bi se susresti idući tjedan, navodi MZOPG.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene