Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagađenje iz rafinerije

Slavonski Brod miriši kao benzinska postaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite da Vam dom miriše kao benzinska postaja od jutra do mraka, a intenzivnog smrada se ne možete nikako riješiti. To je miris Slavonskog Broda.

Zbog rafinerije nafte u Bosanskom Brodu građani Slavonskog Broda svakim udahom u svoje tijelo unose opasne tvari. Situacija je u posljednje vrijeme eskalirala i mjerne stanice pokazale su više od 50 prekoračenja dopuštene razine sumporovodika u zraku u posljednja tri mjeseca. No, ovo je samo početak apsurdne situacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U potrazi za istinom Koliko zapravo rafinerija utječe na kvalitetu zraka u Sl. Brodu? Slika nije dostupna 'Dišu na škrge' Građani Slavonskog Broda prijete zatvaranjem ventila i granice s BiH

Ekipa Provjerenog razgovarala je sa stanovnicima Slavonskog Broda koji su očajni i nemoćni, bune se, ali uzaludno. Ista isparavanja stanovnicima i političarima s druge strane granice uopće ne smetaju. Njima je rafinerija glavni izvor prihoda, njihovo ministarstvo rezultate svojih mjerenja drži u tajnosti.

>> Drama u Bosanskom Brodu: Gorjela rafinerija

Problemi dolaze s Rusima

Rafinerija sagrađena 30-ih godina prošlog stoljeća rekonstruirana je u 60-ima i nakon rata nije radila. Postrojenja su potpuno zapuštena. Sredinom 2007. godine Rafineriju preuzima ruski NaftegazInkor i tada počinju svi problemi.

Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu u Banjoj Luci poručuje: 'Ruski investitori su viđeni kao strateški partneri vlade Republike Srpske, kada su im u stvari prodali čitav naftni sektor uključujući i rafineriju ulja u Modriči i lanac benzinskih pumpi širom RS. Tako da s te strane nema adrese na koju bi se građani mogli žaliti'.

Republika Srpska tvrdi da nema opasnosti

Glavni uzrok svakodnevnih oblaka otrovnih plinova su potpuno neprikladna postrojenja. Naime, pogon je primarno sagrađen za preradu libijske ili arapske nafte s malom količinom sumpora. No, Rusi u njoj prerađuju rusku naftu koja sadrži iznimno velike količine sumpora.

Rusi su se obvezali dograditi strojeve koji prerađuju sirovu naftu, tako da zadovoljavaju ekološke standarde, ali i bez tih promjena, već tri godine, dozvoljen im je nesmetan rad. Gorjana Rošić iz Ministarstva ekologije Republike Srpske tvrdi da isparavanja nisu opasna. 'Rafinerija vjerojatno zagađuje zrak ali u onim količinama koje su dozvoljene. Zaista odgovorno tvrdimo da nema prebacivanja dozvoljenih mjera', kazala je.

'Iz Hrvatske se nitko nije žalio'

U Slavonskom Brodu mjerna stanica postavljena je prije godinu dana. U 2010. godini 94 puta je izmjerena prevelika količina sumporovodika u zraku, a kao nadležno tijelo djelovalo je i Ministarstvo vanjskih poslova RH. Prošli tjedan, upravo zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, održan je sastanak s veloposlanikom BiH u Hrvatskoj. Zatražila se žurna reakcija, no iz Vlade Republike Srpske kažu da im se iz Hrvatske nikad nitko nije žalio.

Naši diplomati pričaju sa Sarajevom, ali jedini tko ima ovlasti učiniti išta je Vlada Republike Srpske. No, ona je dala Rusima rok, tako da za prilagodbu imaju još barem 5 godina. Dok se diplomati i nadležne institucije natežu i prepucavaju rafinerija i dalje radi punom parom.  Rješenje se ne nazire. U Sisku je stopa smrtnosti čak 10 puta veća nego u ostatku Hrvatske, a zagađenje zraka od sisačke rafinerije je manje. Treba li uistinu čekati da slične ili još gore statistike počnu stizati iz Slavonskog Broda?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene