Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugačiji blagdani

FOTO On u Afganistanu, ona u Kostariki: Božić miljama daleko od najmilijih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jozo je vojnik u Afganistanu, a Rafaela radi na brodu koji je trenutno u Kostariki, no jedno imaju zajedničko - Božić će provesti daleko od svojih obitelji i prijatelja.

Jozo Projić 23-godišnji je hrvatski vojnik koji će, zajedno sa svojim kolegama iz 24. hrvatskog kontingenta u Afganistanu, Božić provesti 4000 kilometara daleko od kuće, što znači i 4000 kilometara daleko od svoje supruge i kćerkice koja je rođena nedugo nakon njegova dolaska u Afganistan. 'Najveća mi je želja, kao i svakom ocu, primiti je u naručje i poljubiti', iskren je Jozo.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose

'Uskoro dolazi Božić, jedan od naših najvažnijih blagdana, koji kod nas Hrvata uz slavljenje Kristova rođenja karakteriziraju i prepuni blagdanski stolovi. Nažalost ove zime ćemo se toga morati odreći pa se šalimo da za ovaj Božić imamo jedna malu korizmu. Unatoč tome pokušat ćemo ovdje u Afganistanu sačuvati našu tradiciju. Naši logističari se silno trude da se na stolovima nađu tradicionalna blagdanska hrvatska jela, što u Afghanistanu, zemlji s različitim vjerskim i kulturološkim običajima, nije nimalo lagan posao', priča Jozo.

Kapulica & lampioni: Ovdje upišite svoju želju!

Blagdani u vojnoj bazi

Blagdani u bazi, dodaje, prilično se razlikuju od blagdana u civilnom životu. 'Glavni prioritet su nam zadaće i dužnosti koje moramo obaviti, ali se nadamo da ćemo uspjeti lijepo proslaviti blagdane, uz druženja s pripadnicima našeg kontingenta, ali i ostalim pripadnicima u misiji ISAF', dodaje Jozo.

Iako su dugo odvojeni od obitelji i prijatelja, Jozo i njegovi kolege u u bazi s njima redovito komuniciraju putem svih sredstava suvremene komunikacije. 'Ovdje imamo fiksni telefon, žični i bežični internet u svakoj sobi tako da imamo mogućnost kontakta s obitelji putem Skypea, Whatsappa, Vibera, pa i Facebooka što nam je naravno velika moralna podrška', kaže Jozo.

Čestitka iz Afganistana

A ovaj mladi vojnik ima poruku za sve u Hrvatskoj te jednu posebnu za svoju obitelj. 'Obitelji i prijateljima te cijeloj Hrvatskoj želim od srca sve najbolje za Božić i Novu godinu, neka se provedu na najbolji način i tako započnu sljedeću godinu. Želimo da u novoj godini svi u Lijepoj našoj daju svoj maksimum kao i mi ovdje - od prve do zadnje sekunde - jer ćemo samo tako ostvariti sve ciljeve koji su pred nama. I za kraj poruka mojoj supruzi i maloj kćerkici - Samo hrabro, lijepo se provedite za ove blagdane i vidimo se ubrzo'.

VIDEO Pogledajte kako je ISAF odao priznanje hrvatskoj vojsci

Božić u Kostariki, Nova godina u Panami

A ovaj Božić daleko od kuće će provesti i mlada Korčulanka Rafaela Petric. Ona je mirnoću svog otoka zamijenila radom na putničkom brodu. Ovo joj je ujedno i prvi put da se otisnula na drugi kraj svijeta. 'S obzirom da je ovdje ljeto i temperature iznad 30 stupnjeva nemam zapravo osjećaj Bozićnih blagdana. Sve mi je još novo pa time raste i uzbuđenje otkrivanja novih destinacija tako da ne čeznem toliko za domom (još), tek sam mjesec dana na brodu. Naravno da mi fale moji doma i prijatelji, ali da dijele sa mnom ovu ljepotu', kaže nam Rafaela.

I ona sa svojim najmilijima komunicira putem moderne tehnologije, ali je to malo teže zbog radnog vremena i različitih vremenskih zona. 'Skype, Viber i Facebook! S obzirom da smo 7 sati razlike i radno vrijeme mi je minimalno 9 sati dnevno pa i ne stignem tako učestalo komunicirati. U slobodno vrijeme sam izvan broda pa nemam internet, tako da se sa svojima čujem svaka 3-4 dana, a prijateljice još nisam stigla normalno čuti, lovimo se', dodaje naša sugovornica.

Brod na kojem se nalazi već se lagano kiti božićnim ukrasima, a cijela posada sudjeluje u 'Secret Santa' izvlačenju što znači da će svatko od njih dobiti poklon od kolege.

Rafaelina poruka obitelji i prijateljima vrlo je kratka, ali značajna - 'Volila bih da ste sa mnom tu!!!"

 

  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene