Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zločin nad civilima

Žrtva bivšeg "martićevca" uhićenog u Češkoj: "Imao sam lomove kralježaka, nitko nije mislio da ću preživjeti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češka policija uhitila je Branka Bogunovića na temelju hrvatske tjeralice zbog zločina nad civilima počinjenih na području Benkovca devedesetih godina. Radoslav Bobanović bio je među onima koje je Bogunović zarobio u rujnu 1991. i zvjerski mučio.

Radoslav Bobanović je prije Domovinskog rata živio u Rijeci gdje je radio kao inspektor. Kad je rat počeo zvali su ga u Zadar da vodi pregovore s pobunjenim Srbima 1991. godine. Upravo je njega u rujnu 1991. zarobio i zvjerski mučio Branko Bogunović, čovjek kojeg je u srijedu uhitila češka policija na temelju hrvatske tjeralice. 

Pročitajte i ovo Pas lutalica Donesena presuda Grad izgubio neobičan spor: Kriv je za nesreću i vlasnici auta mora isplatiti odštetu Slika nije dostupna Osmorica na klupi Optuženi zapovjednici nekadašnje JNA zbog ratnog zločina na benkovačkom području

Pregovore je vodio s milicijom i pripadnicima Jugoslavenske narodne armije. U rujnu je bio napad na njegovu rodnu Polaču, a on je za to vrijeme bio na razgovorima u Zagrebu. 

"Bilo je - vrati se kući na teren i radi. I ja sam opet otišao tamo. Odmah su me ćopili, bez puno razmišljanja", ispričao je Bobanović za 24sata

Odveli su ga u Benkovac, gdje ga je dočekao špalir naoružanih i bijesnih ljudi koji su ga odmah počeli tući. Bio je vezan žicom i lisicama. Tukli su ga dan i noć. Nisu mu dali ni da obavlja nuždu, a vodu su mu davali na kapaljku. 

"Imao sam lomove kralježaka i oštećenja bubrega, nakon kojih nitko nije mislio da ću preživjeti", ispričao je Bobanović. Nakon sedam dana u Benkovcu uslijedilo je 40 dana u Kninu, nakon čega je otišao u razmjenu.

Protiv Branka Bogunovića i još 22 pripadnika Martićeve milicije 26. prosinca 2003. godine tužiteljstvo u Zadru podignulo je optužnicu koja ih tereti da su 21. rujna 1991. godine u mjestu Kakma kraj Polače sudjelovali u zarobljavanju i zlostavljanju Radoslava i Zorana Bobanovića.

U lipnju 2009. postupak je obustavljen protiv 14 optuženih, dok su pod optužbom, osim Bogunovića, ostali Nikola Tintor, Jovo Novaković, Slavko Veselinović, Neven Tepša, Gojko Žeželj, Dušan Tintor, Dmitar Prlić i Svemir Crnobrnja.

Bogunović je u vrijeme Oluje pobjegao u Srbiju, a odatle u Kanadu. Uhićen je dok je putovao u posjet sinu koji studira u Češkoj, piše 24sata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene