Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radnicima Salonita povlače se otkazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Županijskog ureda HUS-a Jozo Marić na današnjoj je konferenciji za novinare u vranjičkom Salonitu ustvrdio kako će radnicima te tvrtke u stečaju biti povučeni otkazi ugovora o radu koji su im, odlukom stečajnog upravitelja, uručeni prije dva tjedna.


Na pitanje tko je povukao otkaze i kada će radnici dobiti 'crno na bijelo' da ostaju na radnim mjestima, Marić nije precizno odgovorio, već je samo kazao kako će otkaze povući stečajni upravitelj.

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

'U ovom je trenutku najbitnije to da će 200-injak radnika strateškog partnera dočekati na svom radnom mjestu, kao i donošenje paketa zakona kojima će se azbestoza priznati kao profesionalno oboljenje na temelju čega će biti zbrinuti', poručio je Marić.

Suprotno tvrdnjama stečajnog upravitelja i stečajnog suca, dodao je, posla u Salonitu ima. Napoemenuo je kako do dolaska strateškog partnera, koji će prenamijeniti proizvodnju u ekološki prihvatljivu, radnici mogu obavljati doradne poslove te raditi na pripremi za najavljenu sanaciju i dekontaminaciju tvorničkog prostora i odlagališta azbesta.

Radnici Salonita prije dva su tjedna, tražeći da se otkazi povuku, u znak prosvjeda zauzeli tvornicu i zavarili ulazna vrata kako bi spriječili ulazak stečajnog upravitelja.

Povukli su se nakon što im je iz Vlade zajamčeno da će otkazi biti povučeni što se i ostvarilo, podsjetio je Marić, bez obzira što je predsjednik Trgovačkog suda Ivo Bakalić poručivao kako to nije moguće, jer tvornica ne radi i ne zarađuje, pa bi isplatom plaća bili oštećeni ostali vjerovnici.

Budući da u stečajnoj masi novca za isplate plaća ima, nema razloga da radnici za svoj rad ne budu i plaćeni, zaključio je Marić.


Iz Visokog trgovačkog suda u Zagrebu jučer je stiglo i rješenje kojim se većim dijelom ukida stečajni plan koji je Odbor vjerovnika Salonita prihvatio početkom rujna, a po kojemu bi se na rok od deset godina R.L.E. Obrtu iz Drniša dalo u najam 23 tisuće četvornih metara tvornice, dok bi ostatak u najam dobila tvrtka Katran Novi abrazivi - kazis Grupa d.o.o iz Zagreba.

Visoki trgovački sud zaprimio je 31 žalbu na rješenje Trgovačkog suda u Splitu, te je nakon uvida utvrdio osnovanost većine žalbi, odnosno nezakonitosti pri glasovanju zbog čega ne stoji zaključak da je plan prihvaćen od strane stečajnih vjerovnika.

Predmet je stoga vraćen na doradu prvostupanjskom sudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene