Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje

Radnici sindikatima dali žuti karton. Smatraju da će Vlada pomagati poslodavce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV u posljednja dva dana proveo je istraživanje među hrvatskim radnicima.

Prošle godine sa sindikatima je bilo nezadovoljno 49 posto radnika, a 2010. njih 56 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna ''Plasiraju laži'' Sindikalisti prozvali Pavića i Vladu zbog spotova plaćenih javnim novcem

Zadovoljno sindikalnim zastupanjem prošle je godine bilo 17 posto radnika, a da podjednako zastupaju ili ne zastupaju njihova prava, prošle je godine smatralo njih 31 posto.

2010. nezadovoljnih radnika bilo je 56 posto, zadovoljnih 19 posto, a ravnodušnih 21 posto.

Nezadovoljni sindikatima su radnici koji rade u privatnim tvrtkama, a zadovoljni su radnici koji rade u državnim tvrtkama te državni činovnici.

Sindikalisti kao političari

Ove godine 63 posto radnika ocjenjuje da su sindikalisti jednako odgovorni za stanje u društvu kao i političari. Njih 12 posto smatra ih i odgovornijima, a 14 posto misli da su manje odgovorni sindikalisti od političara. Ne zna njih 11 posto.

Prošle godine sindikalisti su bili ocijenjeni i lošije od političara. Jednako odgovornim smatralo ih je 69 posto građana, odgovornijim njih 20 posto, a manje odgovornim 9 posto.

I tu je vidljiva razlika. 70 posto radnika u u privatnim tvrtkama smatra ih jednakim političarima. A zato zaposlenici u državnoj upravi, točnije njih 11 posto smatra ih manje odgovornim.

Sindikalisti dobili žuti karton od radnika

58 posto hrvatskih radnika nezadovoljno je kako sindikalni vođe zastupaju radnička prava. Njih 14 posto je zadovoljno, a da podjednako zastupaju i ne zastupaju radnike misli 15 posto radnika. Njih 13 posto ne zna.
 

Radnici: Vlada će rezati prava

Do kraja mandata 39 posto radnika misli da će vlada smanjivati radnička prava, njih 36 posto misli da se neće nista značajno mijenjati u radničkim pravima, a 20 posto misli da će se ona poboljšati.

U pesimiste se mogu ubrojiti muškarci, njih 41 posto. Zaposleni od 45 do 60 godina, njih 43 posto, misle da će im se prava smanjivati. Isto tako VSS zaposleni, njih 47 posto, misli isto.

46 posto službenika misli da će im se rezati prava, ali i 45 posto zaposlenih u državnoj upravi te 49 posto u javnim tvrtkama.

Ličani i Banijci, njih s 47 posto, misle da će se radnička prava rezati, ali i primorci i Istrijani s 46 posto te Dalmatinci s 42 posto.

Žene pak s 40 posto misle da će doći do manjih korecija radničkih prava. A u istom postotku su i mladi do 30 godina te VSS radnici.

Da će se prava malo poboljšati, misli 44 posto radnika koji su zaposleni u srednje velikim poduzećima i kod obrtnika. A 46 posto radnika na sjeveru Hrvatske te Zagrepčani, njih 40 posto, misli da će bili malih kozmetičkih preinaka radničkih prava.

A da će se radnička prava povećati, smatra starija populacija i to stariji od 60 godina s 52 posto, radnici s osnovnom školom, njih 23 posto te NKV radnici s 25 posto.

Vlada će pogodovati poslodavcima

Do kraja mandata 49 posto radnika misli da će Vlada pogodovati poslodavcima, njih 30 posto misli da će Banski dvori raditi ravnotežu, a samo 12 posto misli da će Vlada pogodovati radnicima. Ne zna njih 9 posto.

Da će Vlada biti na strani poslodavaca, misli 51 posto muškaraca, 59 posto mladih do 30 godina, radnici u velikim privatnim poduzećima sa 60 posto te u Dalmaciji s istim postotkom.

Da će raditi na ravnoteži između radnika i poslodavaca, misli 46 posto starijih iznad 60 godina, VSS s 35 posto, stručnjaci i menadžeri također s 35 posto te službenici s 39 posto. Ali i njih 40 posto zaposlenih u državnim tvrtkama.

A 17 posto žena misli da će Vlada i radnicima pomoći, to misle i oni s osnovnom školom, njih 19 posto, ali i NKV radnici sa 16 posto.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene