Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki dužni i do 30.000 kuna

Radnici koji su tužili HEP moraju vratiti vrtoglavih 12 MILIJUNA kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici HEP-a koji su dobili tužbe protiv te tvrtke zbog jednostranog otkazivanja kolektivnog ugovora, sada, odlukom Ustavnog suda, taj novac moraju vratiti zajedno s kamatama.

Radnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) koji su na Županijskom sudu dobili sudske sporove protiv te tvrtke, a temeljem odluke Ustavnog suda moraju vratiti sva naplaćena potraživanja uvećana za kamate i sudske troškove, iscrpili su sve pravne mogućnosti i morat će se nagoditi s HEP-om o načinu plaćanja, izjavio je danas predsjednik Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Luko Marojica.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Mainzu Sud odbacio zahtjev za tužbom protiv AstraZenece. Tužiteljica: "Meni je potpuno nerazumljivo zašto sud nije uzeo u obzir ove dokaze" Europski sud u Strasbourgu (Foto: AFP) Konačna odluka Spor oko Ljubljanske banke između Hrvatske i Slovenije finalno će riješiti Europski sud u Strasbourgu

Zamoljen za komentar medijskih napisa da radnici HEP-a moraju vratiti ukupno 12 milijuna kuna, Marojica je izjavio kako je riječ o problemu koji traje već osam godina, a odnosi se na oko 1700 sadašnjih i bivših radnika HEP-a.

Istaknuo je kako je pravni osnov bio presuđen u korist radnika te je HEP na temelju pravomoćne presude zagrebačkog Županijskog suda isplatio presuđeni iznos. No, napomenuo je, HEP je podnio ustavne tužbe te je odlukom Ustavnoga suda pravni stav promijenjen i HEP je dobio pravo na povrat tih sredstava s kamatama, plus svi ostali troškovi.

>> Za sada ništa od jeftinije struje HEP-a

Ovrhe su počele još prije dvije godine, ali su zaustavljene, a sindikat u međuvremenu nastoji postići dogovor s Upravom. 'No, pravne su mogućnosti iscrpljene, a Uprava nema sluha za dogovor', rekao je Marojica.

Istaknuo je da je sindikat, kako bi radnicima olakšao ispunjenje obveza te s obzirom da nisu radnici izazvali trošak, Upravi ponudio nagodbu u kojoj predlaže utvrđivanje stvarnih dugovanja, te da radnici temeljem presude vrate glavnicu onoga što je HEP isplatio.

Sindikat predlaže i da se HEP odrekne kamata, te da se na temelju usklađenog stava o sudskim troškovima napravi sporazum po kojemu bi novac isplatio sindikat. No, tvrdi Marojica, prema dosadašnjim reakcijama Uprava nije voljna o tome razgovarati.

Dvije su skupine radnika i tužbi. Jedna skupina odnosila se na fiksna prava - uskrsnice, poklon za djecu i slično, a druga na potraživanja za usklađenje osobnih dohodaka. Zbog jednostranog otkazivanja Kolektivnog ugovora krajem 2002. HEP je na presude županijskih sudova podnio ustavne tužbe, a Ustavni sud je sve te predmete vratio sudovima koji su u novim postupcima odbili tužbene zatjeve radnika.

Ukupan iznos koji će radnici morati vratiti procjenjuje se na oko 12 milijuna kuna, no stvarni će se iznosi znati tek nakon što budu točno izračunati pojedinačni iznosi za sve radnike temeljem određenih parametara. Kamate i iznosi variraju, a da bi se točno izračunalo dugovanje mora se uzeti u obzir datum stjecanja prava i datum isplate.

'Procjenjuje se da će većina radnika morati vratiti oko tisuću kuna, no u nekim slučajevima iznosi rastu i do 30 tisuća kuna', kazao je Marojica, napomenuvši kako će kod naplate potraživanja problem predstavljati činjenica da je dio tih radnika umro ili je umirovljen.

Iz HEP-a, pak, tvrde kako je riječ o 756 radnika te da tvrtka ne može ignorirati pravomoćne sudske presude. 'Te presude postoje već neko vrijeme. Ne može ih se ignorirati i HEP je dao nalog upravama društava da pronađu najbolji način za rješavanje pitanja', izvijestila je na Hinin upit glasnogovornica HEP-a Mirela Klanac.

Ustvrdila je da HEP mora izvršiti pravomoćne sudske presude, odnosno postupiti po njima, te su u tom smislu trgovačkim društvima u okviru HEP- grupe, gdje su spomenuti radnici zaposleni, dostavljeni predmeti na provedbu naplate.

Istaknula je kako će o načinu na koji će se odluka provesti odlučiti društva HEP grupe, odnosno nadležna organizacijska jedinica unutar društva gdje je radnik zaposlen, uvažavajući sve zakonske odredbe koje reguliraju pitanje naplate potraživanja. 'Dakle na društvima, HEP grupe, odnosno organizacijskim jedinicama na terenu, je obveza da obračunaju točan iznos potraživanja za svakog od 756 radnika te s njima reguliraju način naplate potraživanja', kazala je Klanac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene