Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju bez odgovora

Radnice Kamenskog prvi novac mogu očekivati tek oko Božića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnice su se vratile za svoje šivaće strojeve. Ponovno rade, ali plaće još nema.

 Još jedan radni dan je iza njih. Rad bez plaće, stečaj, pa opet rad bez plaće. Surova stvarnost radnica Kamenskog još uvijek bez optimizma. 'Ne znam ima li nade, ne vidimo baš ništa. Sve je po starom', komentira situaciju Višnja Šporiš, jedna od radnica.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

>> Pokrenut stečaj tvornice Kamensko

Stečajni upravitelj preuzeo je tvrtku. Radi se dubinska analiza poslovanja, no, za javnost su vrata zatvorena. Zdravko Mitak, stečajni upravitelj ne želi davati izjave za javnost pa je nije dao ni za Dnevnik Nove TV.

I stari direktori poput Damira Rihtarića su bez komentara, a radnici i dalje pokušavaju upravljati vlastitom sudbinom. Od njih se još uvijek traži čarobna formula - raditi, a ne primati plaću.

'To opet nije u redu, nešto su bar mogli, bar jednu plaću nešto dati. Bar da imamo s nečim dolaziti na posao, za gablec, bilo što. Ovako se snalazimo, posuđujemo, već smo dužni i dragom Bogu', rekla nam je Marija, jedna od radnica.

'Ove godine još se ne nadam novcu'

Stečajna procedura je složena, u Kamenskom zbog nagomilanih dugova i sumnjivih poslova još i teža. Radnice će morati raditi minimalno mjesec i pol dana s otkaznim rokom, a onda tek možda i očekivati prvi novac sa Zavoda za zapošljavanje.

'Iskreno rečeno, ove godine još se ne nadam novcu. Nažalost je tako, ali ne vidim', kaže radnica Barica Robić.

'Mogu nas ubjeđivati koliko god hoće, ali nemamo povjerenja, povjerenje je izgubljeno davno', kaže njena kolegica Danica Sabljak.

To je možda i najgore što se može dogoditi u državi koja je odavno trebala otići korak naprijed i bespoštedno kažnjavati one koji su odgovorni za propast. Dvije godine koliko radnicama nije uplaćivan doprinos država nije brinula za provođenje zakona, 20 prijava inspekciji rada otišlo je u zastaru, već šest mjeseci ne primaju plaću - a sada radnicama poručuju da budu strpljive - jer sve treba biti kako zakon kaže

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene