Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vila Dalmacija u Splitu, jedna od najljepših hrvatskih građevina, dodijeljena je vodećim znanstvenicima, Radmanu i Đikiću.


Očekivala su se vrhunska otkrića, u liječenju raka, AIDS-a, i drugih bolesti no, za sada se samo dogodila svađa između doktora Radmana koji vodi Institut i doktora Đikića koji ga je napustio i osniva poseban laboratorij u Splitu. Nema ni obećanih svjetskih nobelovaca. 'Htio sam ih dovesti kad budemo opremljeni ljudstvom i opremom', rekao je Miroslav Radman.

Vezani članci Petry i Milinović Burna noć u Lici: Dohvatili se ''lički Putin'' i HDZ-ov župan, frcalo je na sve strane Slika nije dostupna Đikić i Radman na tronu: Dva nova otkrića

No i neki znanstvenici otišli su nezadovoljni, među njima i slavni Ivan Đikić. U svibnju je naveo da odlazi zbog 'načina financiranja i ravnatelja koji nikada nije u Splitu'.  Radman tvrdi kako je najviše novca davao baš Đikićevoj grupi. Đikić nije želio razgovarati o sukobu sa Radmanom. Sada osniva istraživački laboratorij na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Đikića podupire dekan fakulteta Matko Marušić. 'On donosi novac iz svojih evropskih projekata', kaže Marušić, koji tvrdi da je Radmanu najvažnija osobna znanstvena slava. 'To je privatni institut koji se financira žicanjem novca od grada i države', kaže.

Radmanu je najveći problem novac. Znanost košta, a bez novca, lako bi mogao izgubiti 40 - godišnju koncesiju. 'Od države imamo nula kuna, od grada imamo 700 tisuća kuna godišnje', tvrdi Radman. Vjeruje da ga neki žele izbaciti iz igre, no, ističe , ima 15 znanstvenika, a ovih dana obznanjuje dva nova jaka rada. Uskoro stižu i dvije nove znanstvene grupe.

>> Đikić: Radman neljudski zlorabi smrt moje kćeri

Svojevremeno Sanader je natjerao 28 jakih tvrtki da potpišu sponzoriranje MEDILS -a. No, nakon što je Sanader otišao, skoro svi su prestali plaćati. Radmanu je izvor financiranja grad. Ostaje pitanje na čijoj je Kerum strani i hoće li Radman sačuvati MEDILS.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju