Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Medijskim priopćenjem prof. dr. Ivan Đikić objavio je kako prekida profesionalnu suradnju s MedILSom i prof. Miroslavom Radmanom.


Insinuacije i laži prof. Miroslava Radmana iznesene u jednom tiskanom mediju da u sprezi s gospodinom Tedeschijem imam namjeru preuzeti MedILS šokirale su me i ražalostile, isaknuo je prof. dr. Ivan Đikić. 'Direktor sam dva vrhunska instituta u Frankfurtu s ogromnom odgovornošću i obvezama, pa je dodatna obveza vođenja znanstvenog instituta u Hrvatskoj potpuno nerealna. Uz to, uvijek sam isticao da je moja uloga u MedILSu volonterska, inicijatorska te prvenstveno vezana uz osposobljavanje znanstvenika kako bi oni posredstvom transparentnih međunarodnih natječaja u što skorijem roku mogli samostalno raditi u Institutu. Na MedILSu sam radio volonterski, za svoj rad nisam primao novčanu naknadu te nisam prihvatio niti jednu ponuđenu vodeću ili administrativnu poziciju, osim znanstvenog rada s mladima', dodao je Đikić.

Vezani članci Slika nije dostupna Đikić: Radman neljudski zlorabi smrt moje kćeri Slika nije dostupna Đikić i Radman na tronu: Dva nova otkrića

On je nakon dužeg razmišljanja odlučio prekinuti profesionalnu suradnju s MedILSom i povući Laboratorij za tumorsku biologiju s Instituta. 'Odluka je konačna i anulira sve opcije o daljem angažmanu u Institutu. Ta odluka mi doista teško pada jer sam iskreno i energično pomagao u stvaranju MedILSa u kojem će mladi u Hrvatskoj imati priliku raditi vrhunsku znanost. No u sadašnjim okolnostima to je jedina ispravna odluka za mene osobno, moju obitelj i moju znanstvenu karijeru u inozemstvu', naglašava Đikić. On tvrdi kako na Institutu, osim loše komunikacije i narušenih međuljudskih odnosa, postoji i čitav niz konkretnih problema za znanstvenike poput nedostatka od-govornosti, netransparentnosti vođenja Instituta, nepoštivanja dogovora i potpisanih ugovora, te nedostatka dugoročnog financiranja znanstvenog pogona.

'Sve do sada uloženo u Institut platili su građani i privrednici Republike Hrvatske. Nažalost, Prof. Radman u posljednjih pet godina kroz grantove ili donacije iz inozemstva nije osigurao niti jedan euro sredstava kojim bi se financirao rad MedILSa. Premda je upravo to bilo njegovo obećanje, te sporazumom preuzeta obveza', kaže prof. Đikić. Isto tako smatra da otužno i deplasirano zvuče kritike prof. Radmana upućene donatorima, gradu Splitu i Vladi RH da 'nisu učinili dovoljno za njega' i da radi toga odlazi iz Hrvatske. 'Na kraju, usprkos svim navedenim problemima želim istaknuti da je za Split i cijelu Hrvatsku nužno stvoriti međunarodno prepoznati, neprofitni znanstveni institut. Iako u dosadašnjem radu u MedILSu nismo uspjeli dostići te standarde nadam se da će se takav institut ipak ostvariti u Splitu', zaključio je prof. Đikić.

Radman: Đikićev odlazak logičan je rezultat njegova djelovanja

Đikićev koncept istraživanja potpuno je suprotstavljen, različit i javnost možda ne zna da je Đikić jedini voditelj grupe koji nije donio ni jedan projekt niti donaciju u MedILS Miroslav Radman

Osnivač i ravnatelj Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) akademik Miroslav Radman izjavio je da je ostavka prof. Ivana Đikića logičan rezultat Đikićeva djelovanja u zadnje dvije godine tijekom kojih je MedILS napustilo nekoliko kolega znanstvenika koji su na taj institut došli zbog koncepta osnivača.

U izjavi za Radio Split, kojom se osvrnuo na ostavku prof. Đikića koju još nije vidio, akademik Radman istaknuo je da se Đikićevom ostavkom uklanja jedan važan problem u tom institutu, a to je da dvije godine traži od Đikića da prihvati statut instituta u koji je dobrovoljno ušao, a ne da ga pokušava mijenjati. ‘Đikić je sijao nezadovoljstvo i zbog njega je institut napustilo barem sedam kolega koji su u MedILS došli prije Đikića’, rekao je Radman i dodao je da je njegova pogrješka bila strpljivost jer je vjerovao da će se Đikić smiriti bez obzira na njegove stalne poruke da bi on mogao bolje voditi institut. Zato smatra da je trebao prije reagirati što bi, izjavio je, bilo i profesionalnije. Napomenuo je da je njegov i Đikićev koncept istraživanja potpuno suprotstavljen, različit te da javnost možda ne zna da je Đikić jedini voditelj grupe koji nije donio ni jedan projekt niti donaciju u MedILS.

Kad je riječ o Đikićevu radu u MedILS-u, ocijenio je da je vrlo pozitivno što je on organizirao brojne znanstvene radionice i škole. Radman mu je na tome posebno zahvalan iako smatra da je i to Đikić u najvećoj mjeri radio radi osobne promocije. ‘Ono što Đikić svakako nije radio dobro jest to što je 'šikanirao' ostale znanstvenike koji se o tome mogu i izjasniti i koji su se povukli zbog Đikića’, ustvrdio je Radman, spomenuvši neka imena znanstvenika - Anita Kriško, Ivan Svetec, Ksenija Zahradka, Francois Taddei iz Pariza i Tamara Mirošević. Dodao je da su ti znanstvenici otišli zbog atmosfere koju je stvarao prof. Đikić, postavivši se kao samozvani revizor MedILS-a, iako za to, rekao je Radman, u institutu postoje upravno vijeće, koje sjajno funkcionira, i znanstveni savjet.

Ocijenio je da je osnovni problem između njega i Đikića taj što ‘prof. Đikića ne zanima toliko znanost koliko osobni uspjeh u znanosti’. Zato ga veseli što će s druge dvije grupe znanstvenika, koje će, najavio je, doći u MedILS na ljeto, u miru raditi svoj posao, a u medijima se oglašavati onda kad ‘imamo reći nešto znanstveno i pozitivno, a ne svaki dan izlagati javnosti prljavo rublje, kako je to činio Đikić’. Prof. Ivan Đikić izvijestio je da je prekinuo profesionalnu suradnju s MedILS-om i prozvao ravnatelja akademika Miroslava Radmana za niz problema, među kojima i za netransparentno vođenje instituta.

Puno je ranije iz upravnog vijeća instituta otišao Emil Tedeschi. Napustio ga je jer nije uspio provesti promjene u poslovanju i financiranju instituta. 'Ovo za mene nije iznenađenje, mislim da je porazno da čitav niz znanstvenika, nije profeor Đikić jedini, sjetimo se samo dr. Bojana Žagrovića, donedavnog direktora Instituta, da je napustio institut zajedno sa svojom grupom i otišao u Beč', rekao je Tedeschi.

 

Podsjetimo, Vlada je u institut uložila čak 35 milijuna kuna. Unatoč tome, o njegovoj budućnosti ne želi govoriti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju