Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve kasnije u mirovinu

Raditi do 67-e: ''Šalimo se pa kažemo: 'Prokletstvo hitne je – dabogda ti došla hitna od 65 godina''

Hitna pomoć (Arhivska fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Hitna pomoć (Arhivska fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Aktualno Galerija Vladin plan reformi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vladin plan reformi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vladin plan reformi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vladin plan reformi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hitna pomoć (Arhivska fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL) Galerija 1/3 >>
Niži PDV, duži radni vijek, lakše poslovanje... Vlada kaže da ove godine ozbiljno započinje reforme – poreznu reformu, mirovinsku, reformu obrazovanja, zdravstva.

I kad se svi kunu u reforme, a boga mole da do njih ne dođe, jer ako dođe, izaći će na ulice i prosvjedovati ako reforme zahvate baš njih, pojave se sindikati, lijeva i desna strana sabora, europska komisija, svatko sa svojim zahtjevima - pa od reformi ne ostane ni r. Barem je do sada tako bilo.

Pročitajte i ovo Stjepan Prnjat oslobođen - 4 Nepravomoćna presuda Hrvatski Escobar oslobođen teških optužbi: Sudilo mu se zbog zločina od prije 20 godina Željko Pavlin, predsjednik uprave HS produkta Dvoje ozlijeđenih Predsjednik uprave karlovačke tvrtke o nesreći u tvornici: "S obzirom da proizvodimo oružje, uvijek se nešto može dogoditi"

Sindikati budnicom upozoravaju Vladu. Brojna su zanimanja koja ljudi ne mogu raditi do 67. godine života. Zabrinjava ih što će ova pravila umjesto 2038. godine stupiti na snagu mnogo ranije.

"U zadnje vrijeme se mi ovako malo šalimo pa kažemo: 'Prokletstvo hitne je: dabogda ti došla hitna od 65 godina.' Ja već sada nisam u fit formi", rekla je Jadranka Škunca iz Hitne službe.

''Kako će se netko sa štapom, kolicima kretati primjerice po skeli?'' pita sindikalist Krešimir Sever. "Baletna umjetnost osim kulturnog doživljaja pruža i vrhunski fizički napor. Tijelo je istrošeno i nemoguće je raditi sa 67", rekao je Andrej Barbanov, baletan iz HNK-a.

Baletani su, umiruje ministar, među zanimanjima kojima beneficirani radni staž ostaje. No, primjerice, zanimanju rudara on se ukida.

"Niti će se raditi do iznemoglosti niti će se ići iz mirovine na groblje. Upravo za one građane koji rano ulaze na tržište rada za blagajnice, za zaštitare, za građevinske radnike, da oni koji ostvare 40 godina staža sa 60 godina mogu ići u mirovinu", rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Demografija je trenutno među vodećim problemima hrvatskog društva. "Mjere koje su vezane uz demografsku revitalizaciju ušle su u nacionalni program reformi izmjena zakona o udomiteljstvu, zakon o socijalnoj skrbi'', rekla je ministrica Nada Murganić.

Od ministra Marića očekuje se da od privatizacije državne imovine namakne milijardu kuna. Doći će i do restrukturiranja u prometu, HŽ-u, a za Croatia Airlines traži se strateški partner. Najavljuje se opet i reforma državne uprave. Uvelo bi se 12 platnih razreda te ocjenjivanje radnika. Ministar Lovro Kuščević najavljuje digitalizaciju sustava, ali i ukidanje agencija.

Planira se smanjenje opće stope PDV-a. Poreza na nekretnine, tvrde u Vladi, neće biti. No u planu je porezno rasterećenje gospodarstva do dvije milijarde kuna. U zdravstvu neće biti revolucije. Radi se na integraciji bolnica te kvalitetnijim upravljanjem sustavom. Kurikularna reforma kreće od jeseni.

"U strukovnom obrazovanju tu su centri kompetentnosti. Računamo na njih 20-ak s milijardi kuna iz dva fonda u visokom obrazovanju, sklapanje programskih ugovora koji će veći naglasak staviti na potrebe tržišta rada", pojasnila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Opasnost optimizmu Banskih dvora mogao bi ugroziti krah tvrtki kojima je država jamac poput Uljanika i Brodosplita. Za Agrokor više tako ne strahuju. No nadaju se kako crnih scenarija neće biti.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene