Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud je razmotrio žalbu bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, osuđenog na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj početkom 2010.


Vrhovni je sud odlučio odbaciti Čačićevu žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojom je u cijelosti potvrđena ranija presuda suda u mađarskom Kapošvaru. Tako je sada presuda Čačiću postala pravomoćna, to jest, pravomoćno je osuđen na 22 mjeseca zatvora. No, Čačić nakon odsluženih 11 mjeseci kazne može podnijeti zahtjev da ostatak kazne odsluži na slobodi.

>>Čačićevi odvjetnici traže blažu kaznu ili njeno ukidanje

Vezani članci Radovan Dobronić Predsjednik Vrhovnog suda završio u bolnici: Podvrgnut lakšem zahvatu, uspješno se oporavlja Vrhovni sud Republike Hrvatske Vrhovni sud potvrdio 30 godina zatvora ocu koji je bacio djecu s balkona. Mora na psihijatrijsko liječenje

Čačićevi odvjetnici su ranije najavili da će tražiti 'nešto manju kaznu', jer na drastičnije smanjenje ili uvjetnu kaznu, čak i da je prihvati Vrhovni sud, ne bi pristala mađarska strana. Potvrđujući kaznu mađarskog suda zagrebački je sud u siječnju ove godine odlučio da nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne Čačić može tražiti prijevremeni otpust, a izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.

'Presuda je u ovom trenutku postala pravomoćna. Postaje izvršena kada osuđenik i branitelji dobiju presudu Vrhovnog suda. U tom trenutku se spis dostavlja sucu koji poziva Radimira Čačića da preuzme rješenje o upućivanju na izvršenje kazne zatvora', kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Ova će se presuda morati poslati mađarskom ministarstvu pravosuđa. Nema nikakve dvojbe da će se oni usuglasiti s ovom presudom jer je ona identična onoj njihovoj. Nakon toga, Čačić će otići najprije u zatvor u Remetincu, mora proći Centar za psihosocijalnu dijagnostiku, zatim ide na odsluženje zatvorske kazne.

Obzirom da se ovdje radi o prometnom prekršaju u kojem je netko smrtno stradao, pravilo je u našem pravosuđu da se zatvorenici upućuju na izdržavanje kazne zatvora u neku kaznionicu poluotvorenoga tipa.

Čačić ima pravo zatražiti odgodu u slučaju neke izvanredne obiteljske ili poslovne situacije, a ona može trajati najduže 20 mjeseci. Za očekivati je da će Čačić kroz mjesec ili dva ići na izdržavanje zatvorske kazne.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju