Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prometna nesreća u Mađarskoj

Čačićevi odvjetnici traže blažu kaznu ili njeno ukidanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalba bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića danas je razmatrana na Vrhovnom sudu. Njegovi odvjetnici pozivaju se na njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu kao olakotnu okolnost.

Vrhovni sud danas je na sjednici razmatrao žalbu bivšeg potpredsjednika vlade Radimira Čačića na odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojom je u cijelosti potvrđena ranija presuda suda u mađarskom Kapošvaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak pravne bitke Čačić želi blažu kaznu zbog čina brigadira i odlikovanja Slika nije dostupna Priopćenje odvjetnika Prodanović: Na Čačića se može primijeniti institut oprosta, pomilovanja i smanjenja kazne

Čačićevi odvjetnici Rajko Mlinarić i Čedo Prodanović zatražili su blažu kaznu za svog branjenika ili njeno potpuno ukidanje. Ako bi se radilo o blažoj kazni, traže da ga se nakon 11 mjeseci odmah pusti bez da o tome odlučuje povjerenstvo za uvjetni otpust. Odvjetnici su u žalbi naveli i kako su bivšem potpredsjedniku Vlade prekršena prava jer ga se nije zvalo na sjednicu suda na kojoj mu je određena kazna. Usto traže i da mu se smanji sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom.

Odvjetnici smatraju da mu je također prekršena i Konvencija o transferu osuđenih osoba jer je prema presudi sud u Mađarskoj odredio da Čačić nakon odslužene polovice kazne, odnosno 11 mjeseci zatvora nastavlja služiti kaznu na slobodi dok će se prema hrvatskoj presudi o uvjetnom otpustu odlučivati tek nakon izvršenja polovice kazne.

Mlinarić je predložio da Vrhovni sud u tom dijelu primijeni odredbu djelomičnog uvjetnog otpusta iz Kaznenog zakona iz 2011. prema kojem bi se preslikala odluka mađarskog suda.

Zatražili su da se Čačiću smanji vrijeme trajanja sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom koja mu je određena na tri godine.

Vrhovni sud odluku će donijeti za nekoliko dana. Predsjednik Sudskog vijeća Dražen Tripalo rekao je da će odluka Vrhovnog suda biti dostavljena strankama preko prvostupanjskog, Županijskog suda.

Podsjetimo, Čačić je osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj početkom 2010., a njegovi odvjetnici odmah su najavili da će tražiti 'nešto manju kaznu', jer na drastičnije smanjenje ili uvjetnu kaznu, čak i da je prihvati Vrhovni sud, ne bi pristala mađarska strana.

>> FOTO: Čačić snimljen za volanom!

'S obzirom da je po našem stajalištu presuda Županijskog suda nepovoljnija nego suda u Mađarskoj, tražili smo da se poštuje princip da se ne može izreci kazna stroža nego u Mađarskoj', rekao je Čačićev odvjetnik Čedo Prodanović koji smatra kako je jasno da su se pozvali na Čačićevo sudjelovanje u Domovinskom ratu kao olakotnu okolnost jer se 'i to treba honorirati kao i svima drugima'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene