Radimir Čačić (Foto: Dnevnik.hr)
Radimir Čačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Varaždinski župan Radimir Čačić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u petak su u Koprivnici ponovno podsjetili na neispunjavanje sporazuma s Vladom RH iz 2013. po kojem je ona trebala preuzeti financiranje projekata javno-privatnog partnerstva, ali se, kako je rekao Jakšić, jednostrano povukla i time oštetila Grad Koprivnicu za otprilike četiri milijuna kuna.


Zato su pokrenute tužbe, a Vladi je svojedobno poslan i prijedlog nagodbe, no iz Banskih dvora do danas nema odgovora, dodao je.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Divjak o SDP-ovu zahtjevu za njezin opoziv: "Nema pravih argumenata i na razini je politikantstva" Predrag Štromar (Foto: Borna Filic/PIXSELL) ''Ako sam toliko otvoren i surađujem sa svima, onda mislim da ipak nije u meni problem"

Jakšić je podsjetio kako je prije 12 godina javno-privatno partnerstvo pokrenulo mnoge investicije iz školstva i zdravstva diljem Podravine i Prigorja te u Varaždinskoj županiji.

"Bio je to veliki iskorak u obrazovnom sustavu", istaknuo je te dodao da je zahvaljujući tom programu izgrađena Gimnazija Frana Galovića u Koprivnici, čiji učenici danas postižu zavidne rezultate.

Po modelu javno-privatnog partnerstva trebale su biti izgrađene obrtnička škola u Koprivnici i osnovna škola u gradskoj četvrti Podolicama, trebala se rekonstruirati i Osnovna škole Đure Estera, a zgrada sinagoge prenamijeniti u glazbenu dvoranu.

Čačić je u svojem istupu bio posebno oštar prema ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak te potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru.

"Dok su oni u Vladi, nisam optimist i vjerujem da s njima nema pozitivnog pomaka", rekao je Čačić te dodao da je HNS vrlo brzo poprimio obilježja HDZ-a koji nije sklon programu javno-privatnog partnerstva, a bolji model nikad nije ponudio.

Podsjetio je na izvještaj Europske komisije koji govori o lošim rezultatima reformi u našoj zemlji.

"Nažalost, komisija je kao najgori segment izdvojila obrazovanje", rekao je Čačić te dodao da u Varaždinskoj županiji 94 posto djece pohađa jednosmjensku nastavu, a hrvatski je prosjek 36 posto.

Također je rekao kako su ga tijekom razgovora u Ministarstvu obrazovanja uvjeravali da država ne smije ulagati u školstvo.

"Ovo je luda država", rekao je Čačić te dodao kako je "vrijeme da se maknu manekenke, a da reforme počnu voditi ozbiljni ljudi". (Hina)