Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPREZ!

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja zaražena hepatitisom E, liječnici i veterinari objavili upute

Svinjetina (Foto: Dnevnik.hr)
Svinjetina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena je hepatitisom E, na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu jetre, najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane pa zato liječnici i veterinari građanima savjetuju da svinjetinu dobro termički obrade.

"Radi suzbijanja hepatitisa E svinjetinu je nužno dobro termički obraditi", poručili su liječnici i veterinari u petak na konferenciji za novinare u Hrvatskom veterinarskom institutu. Na početku sezone roštiljanja građane podsjećaju da meso trebaju dobro ispeći.

Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se treba inaktivirati. Meso se treba peći najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva. Nakon pečenja na mesu ne smije biti vidljivih tragova krvi i sukrvice.

Svjetska zdravstvena organizacija godišnje bilježi oko 20 milijuna infekcija hepatitisom E. Posljednjih desetljeća raste broj zaraženih u Europi.

"Hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i nedijagnosticirano jer je ovdje načelno blaga bolest koja ne zahtijeva posebnu terapiju, a treba ga uvrstiti u diferencijalnu dijagnozu kada se radi o oštećenju jetre.

Poseban oprez potreban je za imunosuprimirane bolesnike, kod kojih hepatitis E može uzrokovati kroničnu bolest", istaknula je pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Oktavija Đaković Rode.

Zaraženi veterinari, šumari, lovci...

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Pavle Jeličić rekao je da je hepatitisom E u Hrvatskoj zaraženo oko 10 posto veterinara, šumara i lovaca.

Ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta Boris Habrun ističe da se istraživanjem hepatitisa E u životinja taj institut sustavno bavi već 15 godina.

"U posljednje istraživanje bilo je uključeno više od 7000 životinja. Pretraženi su uzorci 14 životinjskih vrsta. Virus je utvrđen kod domaćih i divljih svinja te samo kod jednog šumskog miša", kazala je predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić.

Pritom je istaknula kako zaražene svinje ne pokazuju simptome bolesti, pa se na farmama zna dogoditi da se infekcija primijeti tek kad oboli farmer.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene