Koja su točno njihova prava kada je riječ o kupnji i kako se mogu zaštititi, brojni građani još ne znaju. Zato ne vjeruju internetskoj kupnji, teleoperaterima, ali i nesigurni su pri izboru hrane. Upravo zato se kroz novi Nacionalni program zaštite potrošača planira raditi na boljoj edukaciji građana, ali i jačanju inspekcije.

Galerija


Iako je kupnja na internetu u porastu, građanima je uglavnom draža prva opcija. ''Sama biram na licu mjesta koji proizvod ću uzeti i gledam što mi je povoljnije, internet kupovini baš i ne vjerujem'', rekla je Jasmina iz Zagreba.

Vezani članci Slika nije dostupna Čitate li deklaracije na ambalaži mlijeka? Jedna važna informacija nedostaje Slika nije dostupna Stiže kraj kvarenju bijele tehnike nakon isteka jamstva

U internetskoj trgovini uvijek se možete predomisliti i vratiti robu u roku od 14 dana, dok u trgovinama ovisite o volji trgovca. Uz jača prava, u planu je i jačanje sigurnosti.

''Određeni web shopovi će dobiti oznaku povjerenja i na taj način će potrošači moći biti sigurni da je web shop siguran i da to nije neki prevarant'', rekla je Dijana Kladar iz udruge potrošač.

Posebno sigurni potrošači žele biti i kada kupuju hranu. Zbog afera sa salmonelom i istraživanjima o kvaliteti hrane - i to povjerenje je poljuljano. ''Ne kupujem meso u dućanima, uglavnom u mesnica provjerenim. Zato što više vjerujem mesarima'', rekla je Iva iz Zagreba.

Uvijek je moguće obratiti se i inspekciji ili potrošačkim udrugama, no uglavnom to građani ne znaju - upozorava europarlamentarka Biljana Borzan: Mislim da se tu može kroz bolju strategiju Vlade i intenzivniji rad povećati i pojačati zaštita potrošača no nažalost još uvijek vidim da tu ima previše problema.

Iz Ministarstva gospodarstva najavljuju kako će se na edukaciji početi raditi - već u ožujku.

''Planiramo organizirati edukaciju za trgovce o potrošačkim pravima i organizirati javna događanja tijekom koji će se građani moći informirati o svojim potrošačkim pravima'', rekla je Nataša Mikuš Žigman, državan tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Uz to planiraju i jačanje udruga potrošača i inspekcija - kako bi građani bili što zaštićeniji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr