Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rosa Karlić

Uspjeh mlade hrvatske znanstvenice: 'To je rijetko i u mnogo jačim znanstvenim sredinama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim ovoga, dr. Rosa Karlić ostvarila je još jedan veliki uspjeh prije nepuna dva mjeseca.

Znanstvena novakinja na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) dr. Rosa Karlić prva je autorica znanstvenoga rada, objavljenoga u prestižnom časopisu 'Nature', u kojemu su znanstvenici s Harvarda i Zagreba otkrili povezanost između epigenetičkih svojstava stanica tumora i ishodišnih stanica normalnog tkiva u kojem je tumor prvi puta nastao, što može dovesti do kvalitetnije dijagnostike vrste tumora, a time i do ciljane terapije u borbi protiv bolesti.

Pročitajte i ovo Tea Žakula borba s režijama Kako se ljeti hladiti, zimi grijati, a ne bankrotirati? Stručnjakinja otkriva najjeftiniji način: "Ljudi misle da to ne znači puno, ali znači" Mirko Planinić znanost može biti zabavna Deficitarno zanimanje i dalje ima manjka studenata: "Treba im dati dobru opremu za rad i dobre plaće"

Rad pod naslovom 'Cell-of-origin chromatin organization shapes the mutational landscape of cancer' objavljen je u sklopu velike međunarodne studije nazvane 'Epigenomics roadmap', u kojemu su znanstvenici u nekoliko desetaka publikacija, za koje je 'Nature' pripremio posebno izdanje, dali pregled tzv. epigenetičkih značajki stanica tkiva ljudi, priopćio je u četvrtak Institut Ruđera Boškovića (IRB).

Nećete vjerovati od čega je znanstvenica napravila jogurt

To je još jedan veliki svjetski uspjeh znanstvenika bioinformatičke grupe zagrebačkoga PMF-a koju vodi prof. dr. Kristian Vlahoviček, koji je i jedan od koautora publikacije.

Profesor Vlahoviček izjavio je kako je iznimno ponosan na dr. Karlić jer je, istaknuo je, takav uspjeh rijedak i u mnogo jačim znanstvenim sredinama.

Iva Tolić: Hrvatica među TOP 40 najboljih biologa svijeta!

Objasnio je kako je dr. Karlić osmislila i provela cjelokupni protokol za analizu ogromne količine podataka koje je trebalo organizirati, obraditi i prikazati, te da je bioinformatička grupa zagrebačkoga PMF-a upravo po tome međunarodno prepoznati kao jedna od izuzetno kvalitetnih istraživačkih skupina u području primjene naprednih računalnih metoda u analizi živoga svijeta.

Veliki uspjeh i prije dva mjeseca

Prof. Vlahoviček podsjeća da se ime dr. Karlić, pojavljuje u istom izdanju i u radu koji zbirno prikazuje sve rezultate ove velike studije koju je koordinirao američki Nacionalni institut za zdravlje, što je izuzetno velika čast i dodatno priznanje kvaliteti doprinosa zagrebačke grupe cijelome projektu.

Među mladim kolegama, u Hrvatskoj joj nema ravne!

Istraživanje je financirano kroz projekt 'IntegraLife' Sveučilišta u Zagrebu i pod koordinacijom prof. dr. Gordana Lauca s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta za koji su povučena sredstva Europske komisije, dodao je.

Kroz taj projekt nabavljeno je jedno od najsnažnijih računala u ovom dijelu jugoistočne Europe, koje je omogućilo da se provedu zahtjevne analize, naveo je te ocijenio kako je 'ironično da prema domaćim kriterijima dr. Karlić nema uvjete za zaposlenje i ostanak u sustavu znanosti, jer se umjesto kvalitete radova traži isključivo njihov broj'.

Prof. Vlahovićek također je podsjetio da je dr. Rosa Karlić ostvarila još jedan veliki uspjeh prije nepuna dva mjeseca jer je, kao koautorica, objavila rad u časopisu 'The Cell' - najboljem u svijetu u području stanične i molekularne biologije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene