Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

SDP-ova konvencija bez disonantnih tonova, inzistiralo se na zajedništvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina SDP-ovih delegata na današnjoj je izbornoj konvenciji u raspravi o radu stranke isticala kako samo zajedništvo i stabilnost SDP-a, inzistiranje na sadržajima i programima, može jamčiti pobjedu na idućim izborima.

Izmjenjujući se u kratkim govorima za govornicom SDP-ovci su isticali potrebu snažnog zajedništva, kojim se, ustvrdili su, jedino mogu dokazati kao alternativa HDZ-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nisu Pusić i Čačić moj problem, već ja njihov' Slika nije dostupna Samo Bandić protiv Jurčića kao premijera

"Samo zajednički možemo pobijediti HDZ", poručila je Željka Antunović, rekavši kako u tom smislu unaprijed pruža ruku predsjedniku SDP-a i ostalim stranačkim dužnosnicima koje danas izabere konvencija.

>> Milanović: Nemamo san, ali imamo plan za Hrvatsku 

"Svoj rast SDP ne smije graditi na formi, dojmu, trčanju za naslovnicama i namještenim osmjesima svojih čelnika, nego inzistirati na sadržaju i biti bolji kako bi pobijedili loš HDZ", kazala je.

Na zajedništvo je pozvao i Zlatko Komadina, koji ističe da je stabilnost stranke jamstvo dobivanja povjerenja građana. Naglasio je da u stranci "ne smije stanovati makijavelizam", da cilj ne smije opravdavati sredstvo.

"Treba nam evolucija, ne revolucija. Ne treba nam lustracija, nego mirna reintegracija", poručio je Komadina, protiveći se, kako je rekao, revanšizmu.

"Samo zajedno, svi smo mi snaga, svi smo mi SDP", poručio je i Milan Bandić, uvjeren da će SDP, s najboljim i najkvalitetnijim ljudima, dobiti iduće i lokalne i predsjedničke i parlamentarne izbore.

Matu Arlovića smeta, pak, činjenica da današnja konvencija neće donijeti dokument u kojemu će se stranka odrediti prema unutarnjim i vanjskopolitičkim problemima Hrvatske te ponuditi rješenja.

Nenad Stazić pozvao je na aktivnije djelovanje svakog SDP-ovca, jer svaki član svojim radom i životom doprinosi rastu snage i ugleda SDP-a kako bi pobijedio, kako je ustvrdio, "bahati, rigidno desničarski, korupcijski HDZ".

"Ako mi zašutimo, tko će govoriti, ako ih mi ne zaustavimo, tko će ih zaustaviti, ako ih mi ne pobijedimo, tko će ih pobijediti", kazao je.

Na jedinstvo stranke pozvala je i Dijana Pleština, udovica prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana, ističući kako stariji kadar "nije za otpisati jer su gradili stranku 1990-ih", ali i da nova lica nisu dobra samo zato što su nova. 

"Nova lica nisu dobra samo zato što su nova. Pozeri i sveznalci, stari ili novi, nikada se nisu, nadam se da nikada ni neće, osjećati dobro u SDP-u", kazala je Pleština, ali i naglasila da kontinuitet ne znači da se stvari ne pomiču i mijenjaju, nego kontinuirane, postupne i promišljene promjene.

"Račanizacija ili deračanizacija? To je pitanje na koje bi Ivica Račan odmahnuo rukom i rekao - ma, kaj god", dodala je.

Nakon što su prihvatili izvješće o radu stranke između dvije konvencije, delegati su prihvatili i izmjene stranačkog Statuta, po kojemu je ukinuta funkcija zamjenika predsjednika stranke i ponovno osnovano Predsjedništvo.

Novina je i uvođenje neposrednih izbora za lokalne stranačke čelnike i predsjednika stranke - nakon hrvatskih lokalnih izbora iduće godine, predsjednici općinskih, gradskih i županijskih organizacija SDP-a birat će se po modelu "jedan član - jedan glas", a po tom modelu ubuduće će se birati i predsjednik SDP-a - neposredno će ga birati svi članovi SDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene