Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesto gdje ništa nije nemoguće

Ovo je zemlja s milijardu svjetala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doha, glavni grad s oko milijun stanovnika usred pustinje Arapskog poluotoka i sam se nalazi na jednom poluotoku koji čini država Qatar.

Sletjeti noću na zračnu luku doživljaj je koji se može opisati kao - zemlja milijardu svjetala. Nemoguće ih je prebrojati. Nadletjeli smo i njihov industrijski ponos - veliko postrojenje za desalinizaciju vode kojim namjeravaju u nekoliko narednih godina pustinjska prostranstva pretvoriti u plodnu zemlju za obradu i stočarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine Slika nije dostupna Stotine tona dnevno Iran šalje zrakoplove punjene stotinama tona hrane u Katar

Čini se nemoguće ? U Dohi i Qataru ništa nije nemoguće. Za sve postoji rješenje, ali mora biti veliko. Veliko je sve kad ste na zemlji. Neboderi, velike vile, široke avenije s najmanje 3 prometna traka. Većinom prevladava vrlo brižno uzgojena trava, ali ima i sjajnih primjera cvjetnih prometnih otoka. Palme su redovna pojava i uvijek su to odrasli primjerci.
Doha je veliko gradilište. Ne čuje se zaglušujuća buka, ne vide se kamioni i neka velika radnička aktivnost. No, radi se gotovo 24 sata.

Pripreme za nominacije Dohe za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine su u punom jeku. Osjeti se u zraku da su ga već dobili. Spremaju se sagraditi 5 puta veću zračnu luku (a na ovoj sadašnjoj se može parkirati 100tinjak aviona), u planu je 15tak stadiona s umjetnim hlađenjem za publiku i nogometaše. Osmislili su proizvodnju struje putem zemnog plina bez štetnog utjecaja na okoliš, dobivaju je čak 8 posto više nego normalnim postupkom.

Podaci bi se mogli nabrajati dugo, jer je sve jako uređeno i sigurno. Policije gotovo da i nema. Nigdje nismo naišli na bilo kakva vandalska oštećenja ili smo ijednom začuli sirene hitnih službi.

Moderna shvaćanja liberalna

Voze se skupi auti, uglavnom terenci. Prve smo večeri u kulturnom centru Katara čekali autobuse za transfer do hotela. Kako su automobili non stop prolazili u 35 minuta čekanja dosjetili smo se izbrojati koliko osobnih automobila će proći pored nas u odnosu na terenska vozila. Izbrojali smo 3.

Ako ikada krenete ovamo nemojte nikada razmišljati o utjecaju Islama kao nečem o čemu treba voditi pažnju. On je prisutan, ali moderna shvaćanja su potpuno liberalna. Ljubaznost je na svakom koraku, nema nepotrebne nametljivosti turistima, a količinu osmjeha na licima domaćina nemoguće je opisati.

Ukratko, oduševljeni Dohom bit ćemo doista žalosni pri odlasku iz ovog čarobnog srednje istočnog grada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene