Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar ili izbjegavanje udara?

Šuker: Trošarine su udar na građane, Pusić: Nisu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Ivan Šuker iz HDZ-a tvrdi da je najavljeno povećavanje trošarina na gorivo udar na građane, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić tvrdi da to nije tako.

Ivan Šuker iz HDZ-a komentirao je najave o mogućem povećanju trošarina za gorivo. 'Ovo je samo još jedna poruka nesnalaženja Vlade, nestabilnosti', kaže Šuker i dodaje da je u posljednjih godinu i pol bilo puno poreznih promjena. 'To šalje užasnu nesigurnost poduzetnicima i investitorima. Trošarina za gorivo koja se predlaže, daleko je opasnija za građane, jer će to utjecati i na poskupljenje određenih usluga', smatra Šuker.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva

Potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić kazala je danas, u vezi s najavama povećanja trošarina na gorivo i nameta na telekomunikacije, da to nije udar na građane, već da je to izbjegavanje stvarnog udara na građane.

'To nije udar na građane, to je izbjegavanje stvarnog udara na građane, a to je negativna ocjena od strane Europske komisije (EK), što automatski vjerojatno znači dodatni pad kreditnog rejtinga. To je tema o kojoj razgovaramo, ali još nismo došli do definitivnog zajedničkog stava i odluke, kako dodatno smanjiti deficit sa sadašnjih 1,9 posto na 2,3 posto, koliko je bio zahtjev EK u okviru procedure smanjenja prekomjernog deficita', kazala je odgovarajući danas u Rijeci na pitanja novinara.

Uzbuna u poslovnoj zajednici: Opet šaljemo poruku o nesigurnosti poslovanja

'Naša primjedba je bila da je smanjenje deficita, koje treba provesti kroz tri godine, neravnomjerno raspoređeno i da je natprosječno opterećena prva godina, 2014., gdje bi trebalo smanjiti 7,5 milijarda, a onda 2,6 milijarda 2015. i 2016.. HNS je smatrao da bi to trebalo ravnomjernije rasporediti, no tu smo gdje smo, to je bio stav EK i očekuje se da Hrvatska napravi dodatne napore da bi smanjila deficit do 2,3 posto,' rekla je.

Pusić je rekla da bi negativno vrednovanje od Europske komisije ugrozilo kreditni rejting i cijenu kapitala, što znači da bismo upali u još veći više dug. Zato se razgovara i traži kako udovoljiti postavljenim kriterijima, a ne ugroziti kreditni rejting i ne povećati dug, kazala je Pusić.

Ocjena The Economista

Na upit da komentira ocjenu stručnjaka Economista da je hrvatska ekonomija među deset najgorih u svijetu, Vesna Pusić je rekla da 'među ostalim, smanjivanje deficita nama ubija gospodarski rast' te da je naša jedina šansa radikalno popraviti investicijsku klimu. To znači radikalno srezati administrativne prepreke, broj dozvola, dužinu procesa i neefikasnost administrativnog aparata rekla je i navela da su najtragičnije priče predstavnika stranih investitora s kojima je prije dva dana razgovarala povezane s neprovođenjem zakona, otezanjem odluka i rješenja.

S tim u vezi navela je da će i u Ministarstvu vanjskih poslova biti zadužena osoba za kontakt sa svakim većim stranim investitorom, kako bi im se 'vatrogasno' pomoglo, dok se stanje u upravi na državnoj razini, a naročito na lokalnoj, ne popravi.

Šuker smatra da Economist Vladi šalje poruku da loše radi. 'To je poruka hrvatskoj Vladi: Niste ništa napravili. Krajnje vam je vrijeme da poduzmete određene reforme koje će dati prostora poduzetništvu i gospodarstvu. Osobno mislim da Hrvatska ipak nije u tako lošoj situaciji', kaže Šuker i dodaje da se s obzirom na ove komentare iz Economista može se dogoditi da kamatna stopa naraste, a to je dodatni teret i građanima Hrvatske i državnom proračunu. (S.T.K. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene