Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je spremna riješiti bilateralni problem sa Slovenijom vezan uz Ljubljansku banku, a hrvatski pristupni ugovor sigurno će biti ratificiran na vrijeme kako bi 1. srpnja 2013. postali članica Europske unije (EU), izjavila je u subotu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.


Na novinarsko pitanje je li ucjena stav Slovenije da neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor prije rješavanja problema Ljubljanske banke, Pusić je kazala da to "ne bi rekla".

Vezani članci Slika nije dostupna Milanović se nekoliko puta susreo s Janšom: Neće biti ni po našem, ni po njihovom Slika nije dostupna Janša: Hrvatska u EU naš je interes; Milanović: Ova priča nas je skupo koštala!

"Mi u ovome trenutku imamo 15 ratifikacija, a naš pristupni ugovor bit će sigurno ratificiran na vrijeme da Hrvatska 1. srpnja 2013 postane članica EU. To je jedan problem kakvih smo imali sedam do osam u neposrednim odnosima s Slovenijom, a stotine na različitim drugim temama. Taj problem ćemo riješiti i mi smo ga spremni riješiti", rekla je ministrica Pusić, odgovarajući u Zagrebu na novinarska pitanja tijekom akcije HNS-a organizirane u povodu Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila.

Napominjući da se vode pregovori između financijskih stručnjaka, Pusić je kazala kako će se držati onoga što se oni dogovore te se neke druge odluke ne mogu donositi prije nego oni predlože neka riješenja. "Budite bez brige, to je problem koji će se riješiti", naglasila je.

>> Bozanić: Nedopustivo je političko manipuliranje s hrvatskim teritorijem

>> 'Slovenija stavila cijenu na Hrvatsku - 172 milijuna eura'

Upitana je li Hrvatska spremna na ustupke, odgovorila je kako to nije pitanje ustupaka te je podsjetila da je hrvatske štediše Ljubljanske banke početkom 90-tih isplatila hrvatska država. "To je štednja prenesena na Hrvatsku i u ovom slučaju se riješava taj problem prenesene štednje. On nema neposredne posljedice za bivše štediše Ljubljanske banke, već se tu radi o štedišama Ljubljanske banke koji su 'de facto' već obeštećeni od hrvatske države", kazala je Pusić.

Na pitanje kako komentira izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da su sva riješenja iscrpljena te da njih dvoje trebaju riješiti taj problem, Pusić je odgovorila da bi njih dvoje trebali riješiti "pitanje našeg europskog partnerstva", jer je to u njihovoj nadležnosti kao ministara vanjskih i europskih poslova.

"Pitanje financijskih poteškoća i razmimoilaženja trebaju riješiti financijski stručnjaci i predložiti ga našim vladama, zato smo ih i imenovali", rekla je.

Upitana kako Bruxelles gleda na taj problem i hoće li to ikako utjecati na hrvatski ulazak u EU, Pusić je izrazila nadu da ni Hrvatska ni Slovenija neće trebati ničije posredovanje da riješe jedan bilateralni problem. "Nadam se da to neće biti jedan od onih slučajeva kada će se netko iz Bruxellesa morati na bilo koji način tu uključivati. Nadam se da smo mi dvije susjedne države koje ćemo biti trajno susjedi i to riješiti, kako i treba, između sebe", smatra Pusić.

Na pitanje kako gleda na izjavu zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića da u sporu s BiH ne bi trebalo doći do rasprodaje hrvatskog teritorija, Pusić je rekla kako se u potpunosti slaže s tom izjavom te da treba samo poštivati granice iz 1991.

"Svako nepoštivanje granica iz 1991. između bivših republika dovodi u pitanje ukupnu hrvatsku granicu, ne samo s BiH, već i svim bivšim jugoslavenskim republikama i susjedima", istaknula je. Smatra kako ne treba ništa rasprodavati, već se držati Badinterova pravila te čvrsto na tome ustrajati i u slučaju rješavanja granice sa Slovenijom. "Za nas je Badinterovo načelo poštivanja granica bivših republika, koje su bile na snazi 1991., jedini način da ne dovodimo u pitanje ukupne granice Hrvatske", rekla je Pusić.

Upitana koliko je, na današnji Dan borbe protiv nasilja nad ženama, to ozbiljan problem u hrvatskom društvu i što država može učiniti na njegovu rješavanju, Pusić je odgovorila kako je nasilje nad ženama jedan od najurgentnijih problema društva i mora ga se kontinuirano suzbijati. "To je za nas na domaćoj i međunarodnoj sceni ključno pitanje", rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook