Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

EU Obserever

'Slovenija stavila cijenu na Hrvatsku - 172 milijuna eura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU Observer objavio je članak o ponašanju Slovenije vezano za problem Ljubljanske banke, naglasivši kako to nije prvi put da ta zemlja blokira inicijative EU zbog unutrašnjeg pitanja.

Lideri EU u prosincu prošle godine potpisali su pretpristupni ugovor s Hrvatskom, što je znak da program proširenja EU i dalje živi te da je dobro unatoč krizi s eurom. Ali sada Slovenija prijeti blokadom zbog bankovnog spora teškog 172 milijuna eura, piše EU Observer.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

'Tek nakon što se spor riješi u skladu s međunarodnim pravom, moći ćemo započeti ratifikaciju procedure za pristup Hrvatske Europskoj Uniji', rekao je Jozef Horvat, član parlamenta vladajuće slovenske stranke SDS.

>> Erjavec očekivao više od drugog sastanka za Ljubljansku banku

Komentirajući bilateralne razgovore o ovoj temi, slovenski ministar Karel Erjavec, primijetio je kako slovenski pregovarač 'ima mandat do kraja godine, ako se ne postigne rješenje do tada, to znači da se ne može pronaći bilateralno rješenje'.

Spor se, piše EU Obserever, odnosi na Ljubljansku banku koja je prestala postojati tijekom raspada Jugoslavije. Kada je Ljubljanska banka bankrotirala 1990-ih, 172 milijuna eura koji su pripadali oko 130.000 hrvatskih štediša, 'nestalo' je u slovenskom nacionalnom dugu. Tužbe su podignute protiv nove inačice Ljubljanske Banke - 'Nova Ljubljanska Banka', kako bi štediše povratili novac.

Ali Slovenci kažu da bi ovaj slučaj trebao biti riješen kao dio šireg dogovora o raspadu Jugoslavije kojim posreduje Banka za međunarodna poravnanja u Baselu u Švicarskoj. Kao još veću uvredu, piše EU Observer, Slovenija je u lipnju u Novu Ljubljansku Banku ubrizgala 382 eura.

EU ne cijeni takav stav

U međuvremenu, Horvatova izjava Bruxellesu nije iznenađenje. On je već naživcirao kolege u EU tijekom sastanka u Bruxelesu u srpnju: 'Osobno želim da se Hrvatska pridruži EU što je prije moguće te da ratificiramo sporazum. Ali preduvjet toga je da riješimo pitanje Ljubljanske banke'. Ponovio je svoj stav na neformalnom sastanku stranih ministara EU koji se u rujnu održao na Cipru.

'Nikome u EU se ne sviđa kada su pitanja EU opterećena bilateralnim problemima. Da tako svi rade, to bi zasjenilo proširenje u cijelosti. Svatko bi mogao nešto 'izvući iz torbe' protiv svog susjeda i to bi zagadilo atmosferu', rekao je neimenovani izvor za Observer.

Izvor dodaje da 'to nije prvi puta da Slovenija čini nešto takvo (blokira inicijativu EU zbog unutrašnjih razloga)'. Podsjećaju kako su ranije ove godine Slovenci stavili veto na EU sankcije usmjerene protiv Bjelorusije kako bi zaštitili slovensku građansku firmu koja je imala s Minskom ugovor o gradnji hotela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene