Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđeni rokovi

Pusić o porukama iz Njemačke o EU: Svako upozorenje uzimamo ozbiljno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon suprotnih stajališta iz Njemačke vezano za ulazak Hrvatske u EU, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je kako Vlada svako upozorenje uzima ozbiljno.

'Mislim da u Njemačkoj postoji generalno skepsa prema proširenju EU, iako ona nikada nije bila usmjerena na Hrvatsku. Zadaće koje su pred nama shvaćamo ozbiljno, ali za ulazak ćemo biti spremni na vrijeme', rekla je Vesna Pusić za Novu TV.

Pročitajte i ovo Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje" Slika nije dostupna Malo u Areni, malo u Saboru HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa"

>> Milanović: Nije gotovo kad je gotovo, a kad bude gotovo u srpnju 2013. onda tek počinje!

'U kontaktu smo s predstavnicima njemačke vlade i zastupnicima njemačkog parlamenta. Svako upozorenje uzimamo ozbiljno. Smatramo da je Hrvatska u stanju ispuniti uvjete i zadaće koje je u ovom izvješću dobila. Mislim da ovo stajalište donekle odražava i skepsu koja općenito postoji u Europi prema proširenju. Zadaće su velike i važne, ali mi smo u stanju to ostvariti i ostvarit ćemo', rekla je Pusić komentirajući njemačke izjave o skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert, podsjetimo, izjasnio se u razgovoru za dnevnik 'Welt am Sonntag' za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije, uključujući i već planirani ulazak Hrvatske. Lammert je rekao da zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku treba uzeti ozbiljno. 'Hrvatska još očito nije spremna za ulazak', rekao je on.

Njemačka Vlada: Hrvatska može u roku ispuniti zadaće

Međutim, njemačka vlada je objavila u subotu na svojoj internetskoj stranici kako vjeruje da Hrvatska može u predviđenom roku ispuniti konkretne zadaće navedene u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je Europska komisija predstavila u srijedu.

'U pretpristupnom je nadzoru Europska komisija upozorila na neke posljednje deficite koje ona vidi. Vrlo jasno ih je navela, to su konkretne zadaće koje su još stavljene pred Hrvatsku. To je iz naše perspektive pozitivan način djelovanja jer će ti jasni kriteriji pomoći u ispunjavanju i osiguravanju stvarnih uvjeta pristupanja. Uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku', rekao je glasnogovornik savezne njemačke vlade Steffen Seibert na redovnoj tiskovnoj konferenciji u petak, a prenijela je vlada u subotu na web stranici.

Stvarnu opasnost analitičari vide jedino u Sloveniji. Što se tiče kritika koje dolaze iz Njemačke vladajući su uvjereni kako je riječ o unutarstranačkoj polemici njemačkih demokrata. No s druge strane iz diplomatskih krugova može se čuti kako Njemačka kritika nije slučajna ali ni zlonamjerna. Ovo je Hrvatskoj, kažu, poticajno upozorenje. Poruka je: zasučite rukave i ispunite navedene zadaće i sve će biti u redu. Hrvatski pristupni ugovor do sada je ratificiralo 16 zemalja. Vladajući se nadaju kako ćemo do kraja godine imati brojku od 20 zemalja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene