Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proračunski rashodi mogu biti probijeni samo radi sanacije šteta od poplave, rekla je danas prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.


"Rashodi se mogu prekoračiti samo u dijelu koji se odnosi na obnovu u popravke nakon poplava, a svi ostali moraju biti u okviru planiranih", rekla je Pusić novinarima nakon susreta sa zamjenikom ekvadorskog ministra vanjskih poslova u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, zamoljena za pojašnjenje kako će izgledati rebalans proračuna.

Vezani članci Turska: 27 poginulih u poplavama u crnomorskoj regiji - 4 VIDEO Strašne scene poplava u Turskoj, poginulo 27 osoba: Ljude spašavali s krovova kuća, 330 sela bez struje Poplave u Turskoj - 4 Apokaliptične snimke iz Turske: Blatne bujice nose sve pred sobom. Četvero mrtvih, jedna osoba nestala

Ministarstvo financija, po njezinim riječima, obavit će konzultacije po ministarstvima, naročito s onima koja su veliki proračunski korisnici kao što su ministarstva zdravlja, obrazovanja i unutrašnjih poslova.

"Tu čak postoji ideja da Ministarstvo financija imenuje neku vrstu kontakt osoba koje bi kontinuirano radile s velikim korisnicima proračuna, tako da se on drži pod kontrolom", kaže Pusić.

Lalovac: Tko odustane od ovrhe nad najugroženijima ponudit ćemo im porezno priznat rashod!

Upitana hoće li se paziti da se ne dira razvojni dio proračuna, koji služi gospodarskom rastu i uključuje subvencije i razvojne projekte ili će se i tu "rezati", odgovorila je da glavni dio rasta treba doći od poboljšanja investicijske klime.

Na pitanje je li točno da su sigurna samo sredstva za mirovine, odgovorila je da su sigurne i plaće.

Okvir rebalansa proračuna će biti konačno utvrđen, te proći Vladinu i saborsku proceduru u drugoj polovini listopada, najavljeno je jučer nakon sastanka ministara u Vladi u vezi rebalansa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook