Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić osudila je u nedjelju napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici, te je ocijenila da je njegov dolazak na komemoraciju "pozitivan i nužan korak".


Vučić je u subotu napadnut kamenjem i bocama dok se uspinjao prema mjestu na groblju u Potočarima gdje su bili smješteni visoki dužnosnici tijekom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Vezani članci Ilustracija, MIG-29 Bugari tvrde da su im Srbi srušili MIG-29, reagiralo Ministarstvo obrane: "Tvrdnje su netočne i zlonamjerne..." Slika nije dostupna Veleposlanik Srbije: Napad na Vučića najviše šteti BiH

"Svakako je dobro da je premijer Srbije došao na komemoraciju povodom 20 godina genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Došao se pokloniti žrtvama koje je prouzrokovala politika Slobodana Miloševića", rekla je Pusić, dodajući da je Vučić "svojim dolaskom pokazao koliko se Srbija promijenila u tih 20 godina".

Iz BiH se žale 'Ako je netko znao da navijači dolaze izazvati izgrede, trebao nam je to reći'

"Pretpostavljam da je premijer Srbije očekivao da će biti pogrdnih povika, ali je ipak odlučio doći. To je svakako pozitivan i nužan korak", naglasila je Pusić.

"Osuđujem ponašanje izgrednika koji su ga pokušavali fizički napasti. Bilo je dobro da je muftija, koji se pripremao povesti molitvu, odmah reagirao i pozvao okupljene da sve goste tretiraju s istim poštovanjem", rekla je ministrica Pusić.

Ona je dodala da je "svrha velikog okupljanja u Srebrenici odavanje počasti preko 8000 Bošnjaka pobijenih od strane Ratka Mladića i suradnika prije 20 godina i demonstracija političke volje da se takvo što više nikad i nigdje ne ponovi".

"Ništa ne može zasjeniti tu činjenicu. I reakciju srbijanskog premijera Vučića na incident koji mu se dogodio, također razumijem u tom smislu. Takav njegov stav smatram pozitivnim", rekla je hrvatska ministrica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook