Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Fueleom

Pusić: Nitko nije spominjao datum, niti monitoring!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Datum završetka pregovora nije se spominjao, a nije rečeno ni da je nemoguće da se to dogodi u lipnju. Nešto više znat ćemo u ponedjeljak nakon sastanka ministara', rekla je Pusić

'Koliko znam, nije se raspravljalo o karakteru monitoringa niti se raspravljalo o mogućnosti monitoringa nakon početka našeg punopravnog članstva u Uniji, kao što je to slučaj s Rumunjskom i Bugarskom',  izjavila je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić (HNS) nakon što su u javnost procurile informacije da je na sastanku u Bruxellesu povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Füle zatražio monitoring za Hrvatsku. Što se pak tiče monitoringa sa sankcijama, Pusić tvrdi da, koliko ona zna, o toj se mogućnosti nije raspravljalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S Hrvatima u Čileu VIDEO Milanovićev pozdrav hrvatskim iseljenicima: Živjeli i Bog s vama! Slika nije dostupna Forum Europe Pusić: Nacionalni konsenzus ključan za pristupne pregovore

>> EK: Treba nam još malo vremena za procjenu Hrvatske

>> Hrvatska u Europsku uniju ulazi 1. srpnja 2013?

Na pitanje hoće li Hrvatska završiti pregovore u lipnju, Pusić ističe kako nije bila na sastanku, no po onome što čuje, dogodio se pomak u pozitivnoj atmosferi. ' Datum završetka pregovora nije se spominjao, a nije rečeno ni da je nemoguće da se to dogodi u lipnju. Nešto više znat ćemo u ponedjeljak nakon sastanka ministara' rekla je Pusić i dodala kako Europska komisija ipak mora dobiti barem tehnički datum, da bi se moglo pripremiti sve što se tiče financijskih obveza i proračuna.

'Neke stvari ipak nisu dovedene do kraja'

Dodala je da je 'Füleov stav bio kako je uglavnom sve ispunjeno osim nekih stvari koje nisu dovedene do kraja'. Prema riječima V. Pusić, opći stav zemalja bio je da Europska komisija treba pristupiti izradi završnog dokumenta, jer u Hrvatska ima dovoljno argumenata da pokaže da je već u postupku pregovaranja pružila dovoljno dokaza da je izmijenila sve što je potrebno da bi se dostigla razina europske pravne stečevine i da ima dovoljno argumenata da će te obveze i dalje provoditi Neven Mimica nekim zemljama taj dokument mora proći i kroz njihove nacionalne parlamente.

Potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica (SDP) kaže da takvih prijedloga za sankcije ima, ali nisu do kraja dogovoreni.

'Držim da bi sankcije same po sebi bile odstupanje od metodologije pregovaranja koja je primjenjivana u hrvatskom slučaju. Hrvatska ima dovoljno argumenata da pokaže da je već u postupku pregovaranja pružila dovoljno dokaza da je izmijenila sve što je potrebno da bi se dostigla razina europske pravne stečevine i da ima dovoljno argumenata da će te obveze i dalje provoditi',  kazao je Mimica. (Agencija VLM)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene