Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Forum Europe

Pusić: Nacionalni konsenzus ključan za pristupne pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić održala je u Forumu Europe u Madridu predavanje o hrvatskom procesu pristupanja EU-u i istaknula da je nacionalni konsenzus oko članstva u Uniji bio ključan za provedbu i završetak pristupnih pregovora.

Dodala je kako je po broju poglavlja te dubokim i ekstenzivnim reformama hrvatski pregovarački proces bio izazov i za politiku i za administraciju i da je rezultirao transformacijom države te izgradnjom njezinih institucija.

'Ne vidimo EU kao rješenje svih naših problema, ali vidimo je kao uređeni okvir unutar kojeg djelujemo', rekla je Pusić i dodala kako je svoja iskustva Hrvatska spremna prenijeti državama regije, posebno kroz Centar izvrsnosti koji je već započeo sa seminarima.

Šefica hrvatske diplomacije snažno se zauzela za daljnje proširenje jer je ono 'uvijek bilo reafirmacija temeljnih europskih i demokratskih vrijednosti', a stabilnost regije vitalni je hrvatski interes.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Širenje unije Srbija počinje pristupne pregovore 21. siječnja Slika nije dostupna Sastao se s islandskim premijerom Barroso: Ako Island želi, mi smo voljni nastaviti pregovore za ulazak u EU

>> Luksemburg ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u

Hrvatska ministrica je također govorila o različitim okolnostima unutar same Unije u vrijeme kada je Hrvatska započinjala pregovore i danas kada je u završnoj fazi pred stupanjem u članstvo.

'Tada su glavne osobe bile Vaclav Havel, Adam Michnik i Bronislav Geremek, a danas je ključna osoba bankar - Mario Draghi', kazala je Pusić. 'To nas možda čini manje EU entuzijastičnima, ali nas čini vise odgovornim za odluke koje donosimo', dodala je.

Pusić je govorila i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Španjolske, dvije mediteranske zemlje koje će u budućnosti imati još vise potencijala za suradnju posebno na području energetike, transporta, turizma i okoliša te dijele interes za suradnju na području južnog Mediterana, navodi se u priopćenju MVEP-a.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene