Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telefonski razgovor

Pusić i Dačić: Nastavljamo raditi na normalnim odnosima Hrvatske i Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić telefonski je razgovarala s srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem o odnosima dviju zemalja, nakon napetosti koje su izazvale uvredljive izjave srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina i paljenje hrvatske zastave u Beogradu u režiji haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja.

U kratkoj izjavi MVEP-a navodi se da su Pusić i Dačić dogovorili da će nastaviti raditi na "normalnim odnosima dviju zemalja".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić "I kod nas neki zločince drže svecima" Analitičar o Vučićevoj pobjedi: "Morat će progutati jako gorku pilulu za Srbe, a jedan mu se čovjek degutantno ulizuje"

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je jučer oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić pozvan je na konzultacije u Zagreb pošto je Šešelj u srijedu zapalio hrvatsku zastavu u Beogradu, a srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin uvredljivo govorio o premijeru Milanoviću.

Pusić 'spušta loptu': Želimo smiriti strasti sa Srbijom

U međuvremenu je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da neće odgovoriti povlačenjem svojih diplomatskih predstavnika iz Zagreba.

Srbija je čvrsto opredijeljena za dalji razvoj suradnje i jačanje međusobnog povjerenja u odnosima sa Hrvatskom, što ne bi smjeli ugroziti neprimjerena retorika i postupci pojedinaca, navodi se u srbijanskom priopćenju i naglašava se da su pokrenuti kazneni postupci zbog incidenta u srijedu 1. travnja kad he haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu.

U priopćenju se dodaje da je "Srbija proteklih godina imala razloga za nezadovoljstvo zbog izjava i postupaka pojedinaca i institucija Hrvatske, što nije utjecalo na promjenu strateškog opredijeljenja Srbije da razvija dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene