Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje Šešelja

Pusić 'spušta loptu': Želimo smiriti strasti sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska želi da se ponovno normalizira situacija sa Srbijom i smire strasti nakon Šešeljevog paljenja hrvatske zastave u Beogradu i prozivke srbijanskog ministra Aleksandra Vulina upućene hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, izjavila je u četvrtak nakon sjednice vlade prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na pitanje novinara koji su daljnji koraci prema Srbiji, Pusić je odgovorila da se nada da će to biti "spuštanje lopte" te da sada nije važan jedan marginalni fenomen iz prošlosti kao što je optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj nego odnosi između Hrvatske i Srbije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku" Aleksandar Vulin "To nije mjesto za Srbiju" Vulin oštro odgovorio Milanoviću: "To može reći samo ustaša"

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić pozvan je na konzultacije u Zagreb pošto je Šešelj u srijedu zapalio hrvatsku zastavu u Beogradu.

"U fokusu našeg interesa su odnosi između Hrvatske i Srbije koji znače budućnost, i gospodarsku, i političku, i sigurnosnu, i svaku drugu. To je naš posao, naša odgovornost i to ćemo raditi", istaknula je Pusić.

Šešelj izvan kontrole: Doći ću u Hrvatsku naoružan i na tenku

Ostojić poručio Srbiji: Prestanite vrijeđati osjećaje Hrvata

Rekla je da je Hrvatska u prvom redu reagirala na izjave člana srbijanske vlade, ministra rada i socijalne skrbi Aleksandra Vulina, upućene Hrvatskoj, generalu Anti Gotovini i premijeru Milanoviću te da je pozivanje hrvatskog veleposlanika na konzultacije jedna poruka da takva retorika zaista šteti odnosima u regiji i odnosima između dviju zemalja.

"Zato je za nas važno da se takva retorika apsolutno suzbije, zaustavi i prepozna kao potpuno neprimjerena. Mi naravno imamo komunikaciju, imat ćemo komunikaciju i želimo jedan europski standard komuniciranja u regiji", kazala je.

Prema jučerašnjoj izjavi srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, čini se da i sa strane Srbije dolaze signali da su i oni prepoznali da bi trebalo smiriti odnose i smiriti takve reakcije i ubuduće se u njih ne upuštati, dodala je ona. "Ja bih rekla da su i oni to prepoznali i naš cilj je da se ponovno normalizira situacija i ove strasti smire. Mi donekle razumijemo i uvjete u kojima su se oni našli sa slučajem Šešelj koji je de facto rezultat odluka Haškog tribunala, ali bez obzira na to odgovornost svi imamo za regiju i život u regiji i time se moramo rukovoditi."

Srbijanski premijer Vučić ocijenio je u srijedu da je Šešeljevo paljenje hrvatske zastave loša slika poslana iz Beograda i pozvao je na smirivanje strasti, te najavio da će telefonski razgovarati s hrvatskim premijerom Milanovićem kako bi članove obje vlade pozvali na razborito ponašanje.

Naime, srbijanski ministar Vulin prozvao je jučer hrvatskog premijera Milanovića da stalno govori protiv Srbije i pozvao ga da dođe u tu zemlju kako "bi upoznao 250.000 protjeranih iz Oluje i objasnio im da su bježali pred jamom i Antom Gotovinom, ustašom kojeg Milanović naziva anđelom".

"Ono što je važno je očito da je htio poslati negativnu, lošu, svađalačku poruku, poruku koja kvari odnose i da s tim treba jedanput završiti i naša reakcija ide u tom smjeru", rekla je ministrica.

Pusić je naglasila da nijedan hrvatski dužnosnik takvu vrstu retorike niti koristi niti bi koristio u vezi s bilo kojom zemljom a kamoli nekom susjednom zemljom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene