Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje branitelja

Purda: Dobar je prijedlog da se branitelji dignu na razinu Ustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog izmjene Ustava nije posvađao samo političare, već je izazvao podjele i među braniteljskim udrugama.

Predstavnici udruga, koji su pratili saborsku raspravu, očekuju da će Sabor u petak ipak izmijeniti Ustav. Žale što se u parlamentu politizirao njihov prijedlog, kojim su htjeli, kako kažu, podići dostojanstvo hrvatskih branitelja. No, izmjene ustava ne žele sve braniteljske udruge. Mnoge smatraju da je Zakon mrtvo slovo na papiru jer istodobno Hrvatska uhićuje i pritvara hrvatske branitelje.

Pročitajte i ovo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru - 2 Sjećanje na vukovarsku žrtvu Vukovar odaje počast svojim stradalima i nestalima: "Ono što su počinitelji zločina učinili da bi zameli tragove je strašno" Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja Ogradili se Ministar branitelja odgovorio vukovarskom gradonačelniku: "Nije mi jasno što se to dogodilo ove godine"

Ivanin otac branio je Vukovar, a proživljavao je teške trenutke i u ratu i u miru. Za Tihomira Purdu, zato, dvojbe nema. 'Mislim da je to dobra stvar i dobar prijedlog Vlade i premijerke da se branitelji dignu na razinu Ustava', smatra Purda. U Osijeku su ratne rane još svježe. Grafiti potpore generalima su na svakom koraku. Kraj spomenika 'Crvenom fići' djeca se 'igraju rata'. Odraslima su igre oko Ustava neprimjerene.

'Ako se Ustavom može zaista ona istina koja je bila '91. napisati, onda sam za to i potpisujem, ali nisam za to da i jedan branitelj sjedi u zatvoru, bilo u Hrvatskoj, ili Haagu', kaže Štefica Krstić iz udruge Žrtve Domovinskog rata. Prijedlog ustavnog zakona, Vladi je stigao od samih braniteljskih udruga. Htjeli su kažu zaštititi dostojanstvo branitelja, a ne poslužiti politici u predizborne svrhe.

Razočarane politiziranjem , braniteljske udruge napominju da izmjene zakona traže osam godina. Od glasovanja u petak, ipak puno očekuju. Žučne rasprave udruga i stranaka do male Ivane Purda ne dopiru. Bio joj otac u ustavu ili ne, njoj je sada najvažniji samo očev zagrljaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene