Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski branitelj Tihomir Purda koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hrecegovini danas je ispitan u Sarajevu, a njegov odvjetnik Muselimoć poručuje kako je optimističan.


Ispitivanje Purde proteklo je dobro, a Purda je odgovorio na sva pitanja tužiteljstvava. Do kraja tjedna očekuje se odluka i apelacionog su, kao i ispitivanje vukovarski branitelja Petra Janjića 'Tromblona' i Danka Maslova.

Vezani članci Milivoj Malković Nakon objave na DNEVNIK.hr-u samohrani otac osmero djece dobio odgovor Ministarstva Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 1 Neke su zemlje već uvele obvezno cijepljenje, doznajte na koga se to odnosi i koja su ograničenja postavljena

Purda je još jednom tužiteljima prepričao sve strahote koje je proživio u vrijeme rata u Vukovaru  te je ponovio kako je nevin.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović je ocijenio kako je njegov branjenik uspio dokazati kako nije počinio zločine koje mu srbijansko pravosuđe stavlja na teret. Nakon saslušanja zatvorenog za javnost, Muselimović je kazao kako je ono bilo usmjereno na zbivanja od 5. studenog 1991. godine kada je, prema tvrdnjama beogradskog suda u okolici Vukovara ubijeno nekoliko pripadnika tadašnje JNA.

'Po našem mišljenju on (Purda) je apsolutno dokazao svoju nevinost za ovaj događaj, a pored toga pristao je, iako nije trebao ili morao, odgovarati na sva pitanja istražnog suca suda u Beogradu a jednako tako i na pitanja tužiteljstva Srbije', kazao je Muselimović dodajući kako je sada 'posve jasno da je Purda nevina osoba'.

Ocijenio je kako je nakon iskaza u ponedjeljak svako dalje držanje Purde u pritvoru najgrublja povreda njegovih temeljnih ljudskih prava i sloboda. Muselimović je potvrdio kako je obrana podnijela žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća suda BiH da se Purdu može izručiti Srbiji. 'Uvjerenja smo da će se prizivno vijeće suda BiH upoznati s onim što je Purda danas govorio te da će, bez obzira što ne postoji zakonska obveza, to morati cijeniti', rekao je Purdin odvjetnik.

'Vjerojatno će netko od odgovornih čuti za purdinu priču'

Muselimović je ovime aludirao na činjenicu da se sud BiH pri odlučivanju o mogućem izručenju Purde Srbiji vodi isključivo procjenom ispunjenja formalno-pravnih pretpostavki ne ulazeći u ocjenu utemeljenosti dokaza kojima raspolaže srbijansko pravosuđe. Muselimović je istaknuo kako je posebice bio neugodan dio Purdina iskaza u kojemu je on govorio o uvjetima pod kojima je držan u zatočeništvu u srbijanskim logorima u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici.

'Vjerojatno će netko od odgovornih osoba čuti za ovu današnju priču Tihomira Purde i sukladno tome vjerojatno je očekivati da će čim prije odustati od daljeg kaznenog progona', kazao je Muselimović, pojašnjavajući kako želi prije svega da se s Purdinim iskazom upozna srbinjansko državno odvjetništvo i ministarstvo pravosuđa.

Saslušanje kao redovan postupak

Hrvatski odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je također nazočio Purdinu saslušanju u Sarajevu i koji zastupa Danka Maslova i Petra Janjića, suosumnjičenike u istom prdmetu kojega Srbija vodi protiv Purde, kazao je kako isto očekuje i nakon što budu salušani njegovi branjenici. Potvrdio je kako bi u četvrtak u Hrvatskoj na isti način kao i Purda trebali biti saslušani Maslov i Janjić. 'Nakon tih saslušanja mi očekujemo odustanak od svakog daljeg kaznenog progona Janjića i Maslova a sukladno tome i prekid ekstradicijskog postupka i puštanje Purde na slobodu', kazao je Krsnik.

Glasnogovornik državnog odvjetništva BiH Boris Grubešić ponovio je kako je Purdino saslušanje bio jedan od brojnih redovitih postupaka takve vrste te je inzistirao na trdnji kako on ni na koji način nije povezan s odlučivanjem o mogućem Purdinu izručenju kojega provodi Sud BiH. Istražni sudac beogradskog višeg suda Milan Dilparić koji je nazočio Purdinu saslušanju u Sarajevu izbjegao je susret s novinarima.  (B.V./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju