Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Agrokor

Peruško okupio direktore: Puno posla i puno otvorenih pitanja, a rok za nagodbu sve kraći

Povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr)
Povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) Povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Povjerenik Peruško okupio direktore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Povjerenik Peruško okupio direktore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Povjerenik Peruško okupio direktore (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Agrokorov izvanredni povjerenik Fabris Peruško okupio je sve direktore svih kompanija! No da bi uopće došli - doslovno im je morao prijetiti otkazom.

I dok iz Agrokora poručuju kako je sastanak redovan, mali dioničari se boje kako je bila riječ o puno ozbiljnijoj temi.

Pročitajte i ovo Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) Nove informacije o nagodbi u Agrokoru Peruško: "Svi postaju taoci jednog vjerovnika, jer se Franck ponaša kao Agrokorova banka, a ne kao proizvođač kave" Slika nije dostupna Kronologija krize Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu

"Sastanak je bio super, radan. Svi su došli", kaže Fabris Peruško, Agrokorov izvanredni povjerenik.

A da nisu došli, ne bi bilo super. Naime, uoči sastanka svi Agrokorovi direktori dobili su
povjerenikov prijeteći mail
koji je objavio Index. Iako u njemu piše važno i povjerljivo ovo drugo svakako nekome od Agrokorovih direktora nije bilo.

"Onaj koji ne dođe na workshop ne treba više ni dolaziti na posao nakon Uskrsa."

Ništa od produženog vikenda

Povjerenik je zaprijetio, kažu u Agrokoru, jer su mnogi isplanirali produženi vikend. A rok za nagodbu se bliži.

"Ovaj sastanak je bio bitan zbog toga da upravama damo pregled cjelokupne nagodbe i dijelova koji će se ticati budućnosti", poručio je Peruško.

Razgovaralo se i o načinu na koji će se pripremati i potpisivati godišnja financijska izvješća kompanija. A nisu još potpisana, između ostalog, jer bi čelnici kompanija trebali u bilance za 2017. uvrstiti više od 19 milijardi kuna jamstava. No o tome, tvrde u Agrokoru, danas nije bilo govora.

Mali dioničari imaju drugačiju informaciju, uvjereni su i kako svi direktori neće proknjižiti jamstva.

"Postoji zakon o kaznenoj odgovornosti u kojem ih ništa ne može abolirati pa niti police osiguranja jasna je situacija bili bi odgovorni i za štetu, a i kazneno bi odgovarali", kaže mali dioničar Mićo Jurjević.

Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment, ističe da jamstva drastično utječu na vrijednost kompanija a samim time i na vrijednost dionica malih dioničara.

Oglasio se i Ivica Todorić.

„Preporukama se tjeraju uprave tih društava da proknjiže nepostojeće obveze, a nakon čega te kompanije postaju bezvrijedne i imovina se prenosi u nova društva bez ikakvih suglasnosti skupština zahtijevanih temeljem Zakona o trgovačkim društvima“, poručio je Todorić.

Izvanredna uprava ne odgovara ni kako će se rasporediti jamstva, što dobivaju tvrtke time, kako će se tretirati kamate. Na brojna pitanja povjerenik Peruško i potpredsjednica Dalić morat će dati odgovore pred odborom za gospodarstvo.

Gdje je zapelo s promjenama lex Agrokora?

"Imamo uvjeravanje gospodina Peruška da je preko 2/3 svih financijskih vjerovnika za prijedlog koji se raspravlja. Želimo da gospodin Peruško i potpredsjednica dođu sa gotovim nacrtom" , kaže Darinko Kosor, predsjednik saborskog odbora za gospodarstvo.

Odbor se sastaje nakon 10. travnja. SDP-ov Gordan Maras već ima pitanja.

"60 milijuna kuna se spominje cifra koja bi trebala biti nagrada konzultantima. Zanima me koliko ide Texo managementu?", kaže Maras.

Oporba se pita i gdje je zapelo s promjenama Lex Agrokora. O Perušku se, tvrdi Sinčić, ne zna ništa.

"Niti ne možemo propitati njegov sukob interesa. Gospodin Ramljak zbog lošeg zakona je imao otvorena vrata raditi što god hoće bez da ga itko kontrolira to treba što hitnije izmijeniti", kaže Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Još je puno posla i puno otvorenih pitanja, a rok je sve kraći.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene