Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pored Arene

Pula: Tijekom radova pronađen antički pločnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom radova na izgradnji posljednje dionice sustava odvodnje u Puli - obalnog kolektora na pulskoj Rivi, arheolozi Arheološkog muzeja Istre pronašli su antički pločnik iza izvora Nimfej.

Pronađen je tijekom pripremnih radova za priključni kanal na Karolini koji vodi prema glavnom kolektoru. Arheolozi su pločnik očistili i istražili na površini od pet četvornih metara. Maksimalna duljina pločnika je 4,4 metra, najviše je širok 1,6 metara, a istraživanja su pokazala da se debljina ploča od kojih je izgrađen kreće od 12 do 17 centimetara.

Pločnik se nalazi na dubini od 1,6 metara i pretpostavlja se da nije dio poznate stare antičke ceste koja je prolazila tik ispod Arene, već dio cestovnog sustava antičke Pule.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo pojasnio je da su pločnik nakon čišćenja i istraživanja dokumentirali te ga zatim izolirali kako ne bi smetao daljnjim građevinskim radovima. 'Sve smo obavili vrlo brzo i nalaz je već konzerviran geotekstilom, a nalazište je zatvoreno', kazao je Komšo.

Pojasnio je i da je pronađeni pločnik dosta niže u odnosu na znanu staru cestu te je vjerojatno dio cestovnog sustava iz antičkog doba, koji se nadovezuje na glavnu cestu podno Arene. (Hina)

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene