Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nadležne pulske gradske službe prate situaciju na terenu vezano za širenje onečišćenog zraka iz sjeverne Italije prema području Istarske županije, a za sada nisu potrebne nikakve mjere zaštite, rekao je u nedjelju gradonačelnik Pule Boris Miletić.


Satelitske snimke tijekom subote utvrdile su da je došlo do širenja onečišćenog zraka s područja rijeke Po u sjevernoj Italiji prema području Istarske županije, u smjeru juga i sjevera Istre. Iz Grada Pule u nedjelju javljaju da su vremenski uvjeti povoljniji.

Vezani članci Zagađenje zraka - 5 Lista hrvatskih gradova s najzagađenijim zrakom: Zašto im je zagađenje toliko visoko? Dušica Radojčić i Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Zelena Istra o požaru u Puli: "To što ne postoji veći rizik za zdravlje, ne znači da ljudi mogu biti mirni"

"Povoljni vremenski uvjeti koji su jutros stigli na istarski poluotok u potpunosti su popravili kvalitetu zraka koja je u prethodna dva dana zbog onečišćenja zraka, koje je stiglo s područja sjeverne Italije, bila nakratko pogoršana. Kako javljaju nadležne meterološke službe, kvaliteta zraka se znatno popravlja te nisu potrebne nikakve dodatne mjere zaštite.

Prema službenom mjerenju danas je zabilježena razina od prosječnih 11,97 µg/m3, što predstavlja prihvatljivu razinu kakvoće zraka te se očekuje nastavak pogodnog vremena i u ostatku vikenda te početkom sljedećeg tjedna", priopćeno je iz Grada Pule u nedjelju.

U kontaktu s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo

"Pratimo situaciju na terenu, u kontaktu smo sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i odmah ćemo izdati potrebna upozorenja ako nam stručne službe jave da su potrebne bilo kakve mjere opreza. Za sada mjere zaštite nisu potrebne dok je trenutna situacija posljedica loših vremenskih uvjeta koji dovode onečišćenje iz Italije", priopćio je ranije gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Dodao je kako nadležne službe detaljno prate situaciju te će javnost biti "pravodobno izvještena s novim informacijama ukoliko će isto biti potrebno". U centru za gospodarenje otpadom Kaštjun, naveo je Miletić, nije zabilježena nikakva izvanredna aktivnost koja bi mogla uzrokovati ove novonastale promjene, pa je situacija s onečićenjem jednaka onoj na sjevernom dijelu istarskog poluotoka.

U priopćenju iz Grada Pule navode kako na području Istre i Kvarnera jedino mjerne stanice u Višnjanu i Puli mjere najmanje razine čestica, one do 2,5 mg, pa su jedino one i zabilježile trenutno onečišćenje zraka na tome području. (Hina,M.V.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju