Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pukovnik Grujić svjedočio na suđenju Glavašu i ostalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratne zločine nad osječkim Srbima 1991. danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno svjedočenjem pukovnika Ivana Grujića koji je u vrijeme zločina bio SZUP-ov operativac za protuterorizam.

Iako tvrdi da nema konkretnih saznanja o zločinima nad osječkim civilima srpske nacionalnosti, Grujić je kazao da je znao za ljude zalijepljenih ruku i prostrijeljenih glava, čije su leševe ratnih godina izvlačili iz Drave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Policija U Zagrebu Auto naletio na dijete na zebri: Policija poziva svjedoke nesreće da se jave

"Pojavila su se specifična ubojstva koja su imala isti način izvršenja, a to su bili ljudi pronađeni u Dravi koji su bili vezani trakama i imali prostrijeljene glave. U to se vrijeme govorilo da su to 'plivači'", kazao je Grujić, pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koji je već godinama na čelu Uprave za zatočene i nestale.

Dodao je da su se pronađenim leševima bavili policajci koji su svaki put izlazili na očevide te da o svemu mora postojati i službena dokumentacija.

Od žrtava čija imena spominje tužiteljstvo svjedok se sjeća jedino Nikole Vasića, koji je prema optužnici zlostavljan u prostorijama Sekretarijata za narodnu obranu kojemu je 1991. na čelu bio Glavaš.

Vasić je, kaže Grujić, doveden u SZUP (Služba za zaštitu ustavnog poretka) zbog informacija da je većina srpskog stanovništva njegovog sela Briješće naoružana i uključena u pobunu.

Grujić se prisjetio da je Vasić doveden u vidno lošem stanju, ali da je tvrdio kako nije zlostavljan. Kako ga nije mogao povezati s pobunom, Vasić je nakon razgovora ponovno odveden u policijsku upravu, kazao je svjedok koji ne zna što se kasnije s njim događalo.

Grujić tvrdi da početkom rata nije osobno poznavao Glavaša, osim što je znao da je član HDZ-a i jedan od organizatora obrane grada. Za optuženog Ivicu Krnjaka je, kaže, znao da je bio pripadnik Samostalne uskočke satnije, dok je optuženicu Gordanu Getoš Magdić znao preko oca, operativca SIS-a.

Suđenje se nastavlja poslijepodne svjedočenjem Ivice Špiranca, navodnog pripadnika Prištapske čete koja se u medijima spominjala i kao Branimirova osječka bojna (BOB) ili Bojna osječkih branitelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene