Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Puhovski: Treba još nekoliko ovakvih presuda da bi se stvorili uvjeti za borbu protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječki kardiokirurg Ognjen Šimić, prema Informacija kojima raspolaže Nova TV, nalazi se u Sarajevu i dogovara angažman jednog uglednog sarajevskog odvjetnika.

Šimić je danas nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita. 

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Slika nije dostupna Uhićena zbog mita Dnevnik Nove TV istražuje: Što će biti s presudama šibenske sutkinje Maje Šupe?

Slučaj koji je izazvao neviđeno medijsko zanimanje dobio je i svoj nastavak. Šimić se nije pojavio na izricanju presude, a s obzirom na to da je presuda viša od pet godina po zakonu odmah mora ići u zatvor. 

Policija ga cijeli dan traži no još ga nisu uspjeli pronaći na nijednoj prijavljenoj adresi. 

Ispred kuće Šimićevih nekoliko je sati kružio civilni golf s nekoliko policajaca. Na kraju su pokucali tražeći doktora, ali to je bio uzaludan posao.

Ognjen Šimić nalazi se u BiH.

>> Dr. Šimiću 9 godina zatvora, Petrović smatra da se mito ne rješava represijom

>> Ekskluzivno: Ognjen Šimić pobjegao u Sarajevo

'Nije me to iznenadilo uopće jer se cijela Šimićeva obrana temeljila na nekakvoj zavjeri protiv njega. Bilo je za očekivati da će pokušati izbjeći kaznu, posebice jer je ona zaista visoka', kaže profesor Žarko Puhovski.

9 godina zatvora zbog 18 slučajeva mita i 210 tisuća od pacijenata uzetih kuna - najžešča je to zasada presuda za korupciju.

'Pravomoćna presuda za svako koruptivno djelo jedini je način da se, liječničkim riječnikom rečeno, izliječi rak rana hrvatskoga društva, korupcija', kaže Željko Jovanović iz Vijeća za borbu protiv korupcije.

Proces doktoru Šimiću Jovanović smatra oglednim primjerom za sve ostale kojima korupcija padne na pamet. No ne treba se kaže prerano veseliti. 

'Jedna lasta ne čini proljeće. Ako ovaj proces ostane izolirani slučaj za kupovanje naklonosti europske komisije, onda to ne bi bilo dobro', kaže Jovanović.

Korupciju treba iskorijeniti, no je li represija najbolji način? Kakva se poruka šalje građanima danas drakonskom kaznom, a donedavno skromnim kaznama za mnogo teže zločine.

Pijan za volanom Hrvoje Žužić prebrzom vožnjom ubio je 19-godišnju Ružicu Pavić. Njezin dečko i danas osjeća posljedice nesreće. Za ubojstvo mlade djevojke Žužić je dobio 5 godina zatvora.

Za seksualno zlostavljanje dječaka doktor Miroslav Kurtz dobio je godinu dana zatvora, a inače je poznat i po odbijanju liječničke pomoći. 

Godinu dana zatvora također zbog mita dobio je Šimićev osječki kolega Ilin. Godina dana zbog 1800 kuna mita.

Eduard Nodilo oštetio je Riječku banku za čak 96 milijuna dolara. Osuđen je na 6 i pol godina zatvora. 

Presudila mu je, kao i Šimiću, Ika Šarić. Jasno je zločin treba kazniti, ali stroga pravila, nadamo se, odnosit će se na sve bez iznimke. 

Profesor Puhovski smatra kako je jedan od velikih problema u borbi protiv korupcije upravo postojeći zakon. 

'Kada se vama netko razboli preko noći, bez razmišljanja ćete, traži li vas tko, liječniku dati mito da ga spasite. Sutra ga sigurno nećete prijaviti jer ste i sami sudionik u kaznenom djelu. Iz zakona treba izbaciti članak kojim se kažnjava osoba koja je dala mito, a država neka izvoli jamčiti da liječnici, profesori ili netko na sličnim pozicijama neće uzimati ili da će odgovarati za uzimanje mita', tvrdi Puhovski te dodaje kako takav zakon zapravo štiti one koji uzimaju mito.

Puhovski također smatra kako jedna ovakva presuda neće napraviti velike pomake na planu borbe protiv korupcije, ali smatra da bi nekoliko sličnih presuda u godinu dana moglo stvoriti povoljnu klimu za tu borbu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene