Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ekskluzivno: Dok ga policija traži kod kuće, Ognjen Šimić pobjegao u Sarajevo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako saznaje Nova TV doktor Šimić nalazi se u Sarajevu. Riječki kirurg, koji je uoči izricanja presude propao u zemlju, trenutačno je - ekskluzivno doznajemo - u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je doktor Šimić angažirao poznatog odvjetnika koji će dalje voditi njegov slučaj.

To je policiji i javnosti zasada nepoznato. Njegov riječki odvjetnik, kao i njegova obitelj tvrde kako ne znaju gdje je kirurg koji je prije dvije godine optužen da je u 18 slučajeva primio mito. 

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Slika nije dostupna Uhićena zbog mita Dnevnik Nove TV istražuje: Što će biti s presudama šibenske sutkinje Maje Šupe?

Ognjen Šimić još je nedostupan policiji koja ga treba odvesti u pritvor nakon nepravomoćne presude od devet godina zatvora za uzimanje mita.

Otac potvrdio da se kirurg Ognjen Šimić nalazi u Sarajevu 

Liječnik Ognjen Šimić nalazi se u Sarajevu potvrdio je njegov otac Srećko Šimić.

'Da točno je. Ognjen je u Sarajevu i nalazi se kod mene', kazao je Srećko Šimić.

Ognjen Šimić nije bio dostupan za izjavu no sarajevski odvjetnik Nikica Gržić također je tijekom večeri novinarima kazao kako je bivši kirurg riječke bolnice sada u Bosni i Hercegovini. Za sada nije poznato kako je i gdje Ognjen Šimić prešao granicu s BiH.

Kardiokirurg je dobio zabranu od pet godina rada u struci nakon odsluženja kazne, a mora vratiti oko 210 tisuća kuna.

Dr. Šimić uopće se nije pojavio u sudnici na izricanju presude. Tamo su bili članovi njegove obitelji. U sudnici su izostale teške riječi, ali su kasnije pogrdama počastili sutkinju.

'Vidjeli ste i sami, u sudnici su svi novinari uzdisali, da nisu mogli vjerovati u tih 9 godina. Ja ne znam, ona je luđakinja, ja ne znam kako je ona mogla to dati. Norac je dobio 11 godina, Derviši za 300 tisuća eura dobio godinu i devet mjeseci, ja ne znam kakva je ovo država, kakav je ovo sistem', uzrujano je komentirala kćerka osuđenog doktora Šimića Izabela.

Liječnikova supruga Anette ljuta je na svjedoke. 

>> Puhovski: Treba još nekoliko ovakvih presuda da bi se stvorili uvjeti za borbu protiv korupcije

>> Dr. Šimiću 9 godina zatvora, Petrović smatra da se mito ne rješava represijom

Na presudu od devet godina zatvora, pet godina zabrane rada kao liječnik - kardiokirurg, vraćanje novca od mita, ali odbijanje optužbe za pranje novca - žalit će se obje strane. 

'Zadovoljna sam s djelom presude koja glasi kriv je, a o svemu ostalome, naročito na oslobađajući dio, svoje ću stavove iznijeti u žalbi', izjavila je Sajonara Čulina iz USKOK-a.

Kako je nepravomoćna kazna veća od pet godina zatvora sutkinja Šarić naredila je pritvaranje osuđenog doktora. No, on se nije pojavio na izricanju presude, telefoni su mu nedostupni, obitelj u kući, ali njega nema. Odvjetnik vjeruje da će se sam javiti, a policija je počela potragu.

Policija traga za kirurgom Šimićem

Operativno dežurstvo Policijske uprave primorsko-goranske izvijestilo je kasno popodne da ta PU djeluje po nalogu Županijskog suda u Rijeci o privođenju kirurga Ognjena Šimića u pritvor, ali nije potvrdila da je Šimić do 18 sati pronađen na njegovim poznatim adresama stanovanja.

Budući da nije bio na izricanju presude, što i nije bila njegova obveza, sudsko vijeće naložilo je policiji da Šimića privede u pritvor. Naime, svaki osuđenik s dosuđenom zatvorskom kaznom duljom od pet godina mora odmah nakon izricanja presude ići u pritvor.

Zakon je tu prilično jasan - ako osuđenika ne pronađu na poznatim adresama, slijedi raspisivanje tjeralice a potom kreće potraga. Odvjetnik doktora Šimića uvjerava kako je siguran da će se njegov klijent sam javiti policiji te kako će potom sve nade polagati u žalbu na presudu.

Šimićev branitelj Goran Marjanović obrazložio je današnji Šimićev nedolazak na izricanje presude teškim zdravstvenim stanjem njegova branjenika i opasnostima od stresa tijekom izricanja presude u sudnici.

Laicima će sigurno zazvoniti da su neka puno teža kaznena djela prošla s nižom kaznom, sjetimo se Nodila koji je za milijunsku pronevjeru dobio nižu kaznu, potom brojnih slučajeva pedofila, a tu je i slučaj Žužić - pet godina za prometnu sa smrtnim posljedicama.

No sutkinja ima uporište u zakonu - Šimiću su zbrojene kazne za 18 slučajeva uzimanja mita. Primjerice za slučaj Krajinović koji je pokrenuo lavinu, Šimić je dobio pet mjeseci. Ovaj slučaj još nije završen, prvi je korak dovođenje Šimića u pritvor, a potom slijedi nova runda sudske bitke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene