Brutalnost kojoj smo svjedočili još 2015. bila je alarmantna. Problem stotina pasa u međimurskim romskim naseljima dosegao je vrhunac.

Galerija


U dvije i pol godine, koliko je prošlo otkako je Provjereno upozorilo na ovaj problem, malo se toga riješilo. Gotovo ništa. Azil u Čakovcu doslovce puca po šavovima, a broj pasa u 12 naselja u Međimurju, nikad veći.

Vezani članci Psi i mačke - 1 Podno grijanje, klima, LED televizor, luksuzni apartmani - sve to nude čuvarice kućnih ljubimaca: "Koliko se mi odmorimo, košta me kikiriki'' Cure i psi (Foto: Instagram) Ljepotice pokazale svoje pse i osigurale dvostruku dozu radosti

U romskom naselju Parag na granici sa Slovenijom, kamo god pogledate  – psi. No njih ovdje nitko više ni ne primjećuje. Oni su dio sela. U ovo doba godine prepuni su nametnika. Potencijalno su opasni i za ljude, ne samo zbog zaraza.

''Po noći se ne usudimo hodati'', kazao je Matijaš Oršuš, predsjednik romskog naselja Parag.

Zbog krpelja jadne se životinje trljaju o zidove. Krvavi su ostaci posvuda. Samo u ovom naselju ima oko 500 pasa

''Mi te pse volimo kao da su naši, ali, nažalost, mnogo ih je. I moramo to riješiti jer ne daj Bože da dođe neka bolest na ljude'', kaže Oršuš.

Kako riješiti problem, smišljala su čak tri ministra još 2016. godine. Situacija koju smo zatekli u tim selima tada je već bila zabrinjavajuća, no nitko nije bio svjestan toga da će postati još gore. Lokalna je vlast nemoćna.

''Uvijek se srećemo s istim problemima jer bivamo napadnuti i fizički. U zakonu jasno piše da se o napuštenim psima brine lokalna zajednica koja ih mora smjestiti u sklonište'', kaže Marijan Glavina, veterinarski inspektor.

Načelnik Orehovice Franjo Bukal 2015. rekao je da je hvatanje pasa i smještanje u azil preskupo.

Financijski pretežak zadatak, pa i nemoguć. Sve do prošloga tjedna, kada iz Ministarstva napokon stiže sjajna vijest. Plan je Ministarstva da se u sljedećih nekoliko tjedana krene s s akcijom čipiranja i cijepljenja, ali i obvezne kastracije odnosno sterilizacije životinja. Čak su i mještani spremni preuzeti na sebe dio posla.

Dok se akcija koordinira i planira u detalje, na terenu već traju pripreme. ''Psi će biti kastrirani, cijepljeni'', kaže Oršuš. Suživot sa psima oduvijek postoji, no u ovakav kakav je bio dosad više jednostavno nije moguć.

Već sada veterinari su spremni. Čeka ih nekoliko napornih tjedana i operacije koje će se obavljati kao na traci. Čakovec je inače prvi grad u zemlji koji je uveo mjeru kastracije i sterilizacije životinja. Veterinari tvrde da će svaka životinja prolaziti isti tretman koji je posve bezbolan.

Mnogi psi koji danas lutaju romskim naseljima vraćat će se u ista ta naselja, ali čipirani, cijepljeni, sterilizirani. Rezultati neće biti vidljivi odmah, već s godinama, kada bi se broj životinja napokon mogao svesti na neku normalniju i prihvatljiviju razinu.

Još treba poraditi na edukaciji stanovnika o obvezama koje imaju kao vlasnici životinja. Taj će posao, uz udomljavanje, tvrde aktivisti, biti i najteži.