Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srednje i male radne sredine

Prvostupnici bez posla: Tržište rada tek im se treba prilagoditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvostupnici su novost na našem tržištu rada.

Sudeći po poslodavcima i mladim ljudima koji s takvom diplomom traže posao, tržište rada još za njih nije spremno. Prema pisanjima medija, studenti koji su završili tri godine po Bolognji imaju velike probleme pri zapošljavanju. Za njih nema slobodnih radnih mjesta, a njihove molbe često se odbijaju uz objašnjenje o nedovoljnoj kvalifikaciji. Tu priču potvrdio je i Krešo, student FER-a, koji zbog navedenih razloga uopće nije dvojio o upisu diplomskog studija. 

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

'Nakon završenog prvog stupnja kod nas je vrlo teško pronaći zadovoljavajuće zanimanje. Naše tržište rada jednostavno ne prepoznaje takav kadar i nema dovoljno otvorenih radnih mjesta. Većina mojih kolega s fakulteta, sigurno njih 90 posto, nastavilo je nakon tri godine studija s daljnjim obrazovanjem', kaže Krešo. Zaključuje kako je u RH i nakon pet godina fakulteta s titulom magistra struke problem pronaći posao.

Na resornom ministarstvu i Udruzi poslodavaca je da artikuliraju i informiraju što prvostupnici jesu, kaže Bernard Jakelić Marta s Fakulteta političkih znanosti dijeli mišljenje Kreše s FER-a. 'Na dodjeli tzv. 'bakalarskih diploma' smijali smo se da smo sada dobili potvrdu o položenom tečaju. I neki od profesora otvoreno su rekli kako tržište rada nije spremno za prvostupnike', kaže Marta koja je upisala i završila još dvije godine diplomskog studija. 'Željela sam 'pravu' diplomu jer mislim da diplomu sa završene tri godine studija nažalost nitko ne doživljava', dodala je Marta.

Sa Zavoda ne znaju za probleme prvostupnika

Iz zavoda za zapošljavanje tvrde da je situacija drugačija. 'Kontaktirali smo savjetnike za zapošljavanje na terenu vezano uz zapošljavanje prvostupnika i do sada nije uočeno da imaju problem pri zapošljavanju', tvrdi Matijana Blašković, PR savjetnica. Dodaje kako poslodavci pri oglašavanju slobodnih radnih mjesta za osobe sa završenom višom školom tj, prvostupnike, ne prave razliku je li osoba završila obrazovanje po Bolonji ili po 'starom' programu.

Prvostupnici nemaju ništa lošiji tretman niti kao nezaposlene osobe. Sa Zavoda kažu kako se prema njima odnose kao prema svakoj drugoj nezaposlenih osobi te da savjetnici za zapošljavanje za njih posreduju na isti način kao i prema osobama koje imaju drugu stručnu spremu. 'Zbog gospodarske krize bilježimo smanjen broj slobodnih radnih mjesta koja pogađa sve skupine nezaposlenih osoba jednako', poručuju.

Poslodavci svjesni da je potreban period prilagiodbe

Bernard Jakelić, glavni direktor Udruge poslodavaca kaže kako velike tvrtke imaju ljudske resurse koje procjenjuje znanje, iskustvo i sposobnosti zaposlenika, pa tako i prvostupnika. 'U početku će sigurno dolaziti do zabuna, no zahvaljujući ispitivanjima sposobnosti i znanja ubrzo će se znati cijena prvostupnika na tržištu rada', tvrdi Jakelić.

>> Više od 138 tisuća nezaposlenih u dobi je do 35 godina

>> Prva promocija sveučilišnih prvostupnika u Hrvatskoj

Dodao je kako se trenutno u neformalnoj praksi drži da su prvostupnici završili višu školu, a na poslodavcima i resornom ministarstvu jest da informiraju i artikuliraju ono što prvostupnici zapravo jesu te da ih približe poslovnoj zajednici. 'U velikim sustavima tj. poslovnim sredinama jasno je mjesto prvostupnika, no u srednjim i malim sredima u početku bi moglo biti problema i bit će potreban period prilagodbe', ističe Jakelić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene