Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Prvo treba utvrditi vjerodostojnost snimki'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik ministrice pravosuđa Gordan Markotić izjavio je danas da se najprije mora utvrditi vjerodostojnost fotografija na kojima je haški optuženik general Mladen Markač, a tek nakon toga će se odlučiti o daljnjim postupcima.

- Treba se utvrditi vjerodostojnost fotografija, kada su nastale i u kojim okolnostima te se tek onda može govoriti o daljnjim službenim mjerama koje ćemo poduzeti, rekao je Markotić, načelnik Uprave za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fotografije iz lova snimljene prošle subote? Slika nije dostupna 'Kirin ubija u ime Božića, umjesto da šalje poruku o nenasilju'

Kazao je da je general Mladen Markač, u skladu s odlukom Haaškoga suda o njegovu puštanju da se brani sa slobode, obvezatan biti u mjestu svojeg prebivališta.

>> 'Kirin ubija uime Božića, umjesto da šalje poruku o nenasilju'

>> Markač lovio veprove s Kirinom i možda prekršio haške uvjete

>> 'Markač je Božić proveo s obitelji, a ne u lovu'  

- Mjesto svojeg prebivališta ne smije napuštati, mora se jedanput u tjednu javljati nadležnoj Policijskoj upravi, rekao je.

Istaknuo je da nadležna policijska tijela najavljeno i nenajavljeno
posjećuju generala Markača. 

- Mi kao Hrvatska jedanput u mjesecu podnosimo izvješće o tome Uredu međunarodnoga kaznenog suda u Zagrebu, rekao je, dodajući kako dosad nikada nije bilo problema, da sve su kontrole obavljene u skladu s odlukom Haaškoga suda i da s tim u vezi s generalom Markačem nisu imali nikakvih problema.

Markotić je rekao da će kontaktirati i Ured međunarodnoga kaznenog suda u Zagrebu i još se s njim dogovoriti o daljnjim koracima "jer s njim uvijek surađuju pa će i u ovom slučaju".

Nije želio komentirati odgovornost ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina jer se ona temelji "na presumpciji da je to sve vjerodostojno, a to je nešto što se tek treba utvrditi".

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec izjavio je za da će MUP postupiti po eventualnom zahtjevu Haaškog suda, ako ga bude. Borovec je rekao da definitivno sve ovisi o tome kako će reagirati Haaški sud te da će MUP napraviti analizu spornih fotografija ukoliko to taj sud zatraži.

Borovec je potvrdio da se general Markač do sada striktno držao odluke Haaškoga suda o tome da se ne udaljava s mjesta prebivališta.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin danas nije bio dostupan za izjave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene