Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 1. rujna nećemo moći kupiti jake usisivače, a ograničenja će se uskoro proširiti na mnoge druge električne aparate. Europska unija do 2030. godine želi smanjiti potrošnju električne energije za 30 posto. Zbog toga se malo po malo uvode ograničenja jačine raznih električnih uređaja.


Napredak tehnologije počeli smo uzimati zdravo za gotovo i gotovo da računamo da ćemo u budućnosti baš sve brže i lakše obavljati. No napredak ne ide uvijek ruku pod ruku s održivim razvojem pa smo sve češće primorani sami si postavljati ograničenja.

Evo kakve usisavače EU zabranjuje od 1. rujna!

Vezani članci Plastenik, ilustracija Mali proizvođači odupiru se epidemiji na sve načine: "Odlučili smo se za blitzkrieg, od šljivovice radimo dezinfekcijska sredstva" Važno je zvati se Viktor Važno je zvati se Viktor! Ovo je 10 ljudi snažnog imena koji ostavili trajan trag

Već od ponedjeljka nećemo više moći kupiti usisivače jače od 1600 vati, a uskoro će se ograničiti snaga sušila za kosu, kosilica i kuhala za vodu. Slična sudbina mogla bi zadesiti i još nekoliko desetina raznih električnih aparata.

Korisnici takvim ograničenjima baš i nisu oduševljeni. Manja snaga znači više vremena potrebnog da bi nešto obavili pa je već počela polemika koliki će biti stvarni učinak tih ograničenja.

Cilj je natjerati proizvođače da počnu proizvoditi aparate koji će imati isti učinak s manje snage.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook