Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju rok od 30 dana

Prvi šok prošao: Obrane počele raditi na žalbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odlaska Čermaka, Markač je sam na katu sa Šešeljem i drugima.

Svoj dio posla u obrani klijenata kroz žalbeni postupak već su počeli branitelji generala Ante Gotovine i Mladena Markača. 30 dana je rok da se najavi žalbeni postupak, a moraju točno navesti po kojim točkama će se žaliti i pokušati srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor

Dvije osude, jedna sloboda - zadovoljstva sudionika nema. 'Pozdravio sam se s Gotovinom i Markačem. Svjesni su da je to sve što se dogodilo velika nepravda. Svjesni su i da je to sve samo prvo poluvrijeme', kazao je general Ivan Čermak.

Nakon šokantne presude najteži mu je trenutak bio oprostiti se od kolega. S Markačom je bio na istom katu, kuhao mu i brinuo o zdravlju. Odvjetnik Goran Mikuličić svjedočio je emotivnom oproštaju u pritvoru. 'Markač je sad sam na katu sa Šešeljem i drugima. Ne znam kome je bilo teže, Čermaku ili mom klijentu. Čermak je vrlo emotivno reagirao i jasno je da mu je bilo vrlo teško', kazao je Mikuličić.

>> Čermak na sastanku premijerke s braniteljima

>> Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

Oslobođeni Čermak nije mogao slaviti svoju slobodu. Aktivno će, kaže, sudjelovati u pomaganju kolegama. 'Dogovorili smo s dečkima da ću ja biti njihova produžena ruka vani i bit ćemo od kompletne pomoći u svim njihovim potrebama', kazao je Čermak.

A pred odvjetničkim timovima Gotovine i Markača puno je posla. Treba pokušati srušiti teoriju zajedničkog zločinačkog pothvata. 'Procedura kojom se sud koristio, a to je ignoriranje obrane, kod žalbenog vijeća ne prolazi. Mislim da bi bila velika prevaga već da naprosto samo istaknemo što je obrana rekla u dokaznom postupku', kazao je Mikuličić.

Država nije stranka u postupku, pojašnjava Mikuličić, i brani vladu od napada da nije napravila dovoljno za generale. 'Ja nisam u poziciji, niti želim reći da pomoći nije bilo, no uvijek se može bolje, pa i u našoj obrani i pomoći vlade', zaključio je.

Prijatelji suda kao institut na koji se poziva vlada nisu jedina mogućnost. 'Država može pomoći na način da institucije koje skrbe o dokumentaciji budu malo kooperativnije', dodao je Markačev odvjetnik.

Prvi šok je iza svih nas, no vremena za odmor nema. Obrane su već počele raditi na žalbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene