Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na jednom pacijentu dijagnosticiran je jučer prvi slučaj "crnog prišta", odnosno kožne promjene koja se dovodi u vezu s bolesti bedrenice kod goveda, izvijestio je danas državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Ante-Zvonimir Golem.


Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo Županije sisačko-moslavačke bolesnik je bio u dodiru s uginulom životinjom u vlastitom domaćinstvu. 

Vezani članci Informer: Stanje s poljoprivredom - 1 Poljoprivrednici na sastanku s ministricom strahuju od zime: "Većina već sad ne može pokriti niti 70 posto troškova" Slika nije dostupna Dio HSS-ovih čelnika protiv odustajanja od resora poljoprivrede

Pojava bedrenice zabilježena je ovog tjedna na pašnjaku Glavanac, jedan kilometar od mjesta Bobovac, kod Sunje. Na tom pašnjaku nalazilo se oko 200 goveda, od kojih je 12 uginulo. 

Budući da se bolesnik od ranije liječio od teške maligne bolesti, zbog koje je na citostatskoj terapiji i uslijed koje ima smanjenu obrambenu moć organizma, Golem smatra kako je to pogodovalo prijenosu bolesti s uginule životinje.

Bolesnik je primljen u sisačku bolnicu "Ivo Pedišić" zbog upalne promjene, te je započelo njegovo liječenje.

Drugih slučaja prijenosa bolesti s goveda na ljude, kako napominje državni tajnik, nije bilo, a u tijeku je provedba preventivnih mjera kod svih koji su bili u kontaktu s uginulim govedima.
Petir traži odštetu za vlasnike uginule stoke  

Zamjenica sisačko-moslovačke županice Marijana Petir zbog pojave bedrenice zatražila je da se novčano obeštete vlasnici uginule stoke i na taj način im se ublaži šteta. 

U današnjem pismu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva napominje kako je riječ o isključivo stočarskom kraju, te da su uzgajivači stoke teško pogođeni pojavom te bolesti.

Zamjenica županice također predlaže da se područje zahvaćeno bedrenicom proširi na Bobovac i na druga potencijalna žarišta te bolesti uz rijeku Savu. Podsjeća kako je Programom mjera suzbijanja bolesti i obveznoga cijepljenja životinja obuhvaćeno samo pet mjesta uz Savu.

S obzirom da je nadležno Ministarstvo nadležno za prevenciju i suzbijanje bedrenice, Petir smatra kako je potrebno da osigura i financiranje cijepljenja stoke protiv te bolesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju