Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvi slučaj prijenosa antraksa na čovjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jednom pacijentu dijagnosticiran je jučer prvi slučaj "crnog prišta", odnosno kožne promjene koja se dovodi u vezu s bolesti bedrenice kod goveda, izvijestio je danas državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Ante-Zvonimir Golem.

Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo Županije sisačko-moslavačke bolesnik je bio u dodiru s uginulom životinjom u vlastitom domaćinstvu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nude pomoć u stanovanju Širi se nova prijevara mailom, oglasilo se i Ministarstvo rada: "Savjetujemo da poruku obrišete" Suđenje Hrvatima u Zambiji Veleposlanik stigao kod njih Hrvati u Zambiji ni ovaj tjedan neće pred sud: Ministarstvo objavilo nove informacije, jedna posebno upada u oči

Pojava bedrenice zabilježena je ovog tjedna na pašnjaku Glavanac, jedan kilometar od mjesta Bobovac, kod Sunje. Na tom pašnjaku nalazilo se oko 200 goveda, od kojih je 12 uginulo. 

Budući da se bolesnik od ranije liječio od teške maligne bolesti, zbog koje je na citostatskoj terapiji i uslijed koje ima smanjenu obrambenu moć organizma, Golem smatra kako je to pogodovalo prijenosu bolesti s uginule životinje.

Bolesnik je primljen u sisačku bolnicu "Ivo Pedišić" zbog upalne promjene, te je započelo njegovo liječenje.

Drugih slučaja prijenosa bolesti s goveda na ljude, kako napominje državni tajnik, nije bilo, a u tijeku je provedba preventivnih mjera kod svih koji su bili u kontaktu s uginulim govedima.
Petir traži odštetu za vlasnike uginule stoke  

Zamjenica sisačko-moslovačke županice Marijana Petir zbog pojave bedrenice zatražila je da se novčano obeštete vlasnici uginule stoke i na taj način im se ublaži šteta. 

U današnjem pismu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva napominje kako je riječ o isključivo stočarskom kraju, te da su uzgajivači stoke teško pogođeni pojavom te bolesti.

Zamjenica županice također predlaže da se područje zahvaćeno bedrenicom proširi na Bobovac i na druga potencijalna žarišta te bolesti uz rijeku Savu. Podsjeća kako je Programom mjera suzbijanja bolesti i obveznoga cijepljenja životinja obuhvaćeno samo pet mjesta uz Savu.

S obzirom da je nadležno Ministarstvo nadležno za prevenciju i suzbijanje bedrenice, Petir smatra kako je potrebno da osigura i financiranje cijepljenja stoke protiv te bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene