Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) poziva, prije svih ravnatelje škola, da prvi sat u novoj školskoj godini počne satom povijesti o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno da se učenike podsjeti na ono što se tijekom hrvatskog Domovinskoga rata od 1990. godine događalo na njihovim područjima.


UBIUDR je danas priopćio da smatra da ova tema nema zasluženo mjesto u nastavnim programima i dodaje da su 'zgroženi činjenicom da mladi malo ili gotovo ništa ne znaju o onima koji su poginuli, nestali i umrli boreći se za slobodu Hrvatske, odnosno da i dalje mnogo više znaju i uče o svim bitkama i zapovjednicima od Turaka do partizana'.

Vezani članci Školska prehrana, ilustracija Neka djeca u školi i dalje gladuju: "Dječak je imao strašne bolove u trbuhu. Shvatili smo da je jeo bobice u parku" Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Najava o građanskom odgoju zatekla i one koji bi ga trebali provoditi: "Naši satničari se drže za glavu, a ne poznamo ni sadržaj"

>> Don Turić: Hrvatsku su stvorili poglavnik i ustaše

Od početka Domovinskog rata prošlo je 19 godina, pa se pitamo koliko još godina treba i mora proći da bi se i u školama na primjeren način govorilo i pisalo o događajima i ljudima koji su stvorili hrvatsku državu, dodaje se.

Tražimo i zahtijevamo i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da nas podrži u ovoj inicijativi, te da 18. studenoga, kad ćemo obilježavati još jednu obljetnicu okupacije Grada Vukovara, preporuči svim školama da u svoj program uvrste i posjet ovome junačkom gradu, sve s željom i ciljem da se ne zaborave oni koji su bili prvi kad je trebalo, priopćeno je danas iz UBIUDR-a kojeg je potpisao Mladen Pavković, predsjednik Udruge. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju