Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispunjeni kriteriji

Prvi puta u Hrvatskoj: Savjetovališta za dojenje u pedijatrijskim ordinacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Međunarodnog tjedna dojenja, koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza, prvi puta u Hrvatskoj pet pedijatrijskih i jedna ordinacija opće medicine dokazale su se svojim radom u potpori i promicanju dojenja i ispunile svih deset kriterija potrebnih za dobivanje statusa 'Savjetovalište za djecu - prijatelji dojenja', rečeno je danas u hrvatskom uredu UNICEF-a prilikom dodjele tih titula.

Taj prestižni naziv, utemeljen na programu Svjetske zdravstvene organzacije (SZO) i UNICEF-a dodijeljen je ordinacijama: dr. Marije Čatipović u Bjelovaru, dr. Branke Pirija u Kutini, dr. Giovanne Armano u Zagrebu, dr. Ljubice Slaviček u Prelogu, dr. Zdenke Krsnik Katunarić u Splitu i dr. Zdenke Konjarik u Đakovu.

Te su ordinacije aktivno uključene u promicanje dojenja kroz savjetovališta za trudnice, rad patronažnih sestara, grupe za potporu dojenja i druge aktivnosti, vrlo bitne za potporu u dojenju mladim majkama, osobito u prvih mjesec dana nakon poroda, u kojemu se i javlja najviše kriza vezanih uz dojenje.

Podaci prikupljeni u pedijatrijskim ordinacijama u Hrvatskoj pokazuju da čak 50 posto majki nakon mjesec dana djetetova života odustane od isključivog dojenja i to je vrijeme kad potporu majci treba iz rodilišta proširiti na obitelj, ali i na primarnu zdravstvenu zaštitu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u UNICEF-u.

Koordinator programskih aktivnosti programa 'Rodilišta - prijatelji djece' dr. Josip Grgurić podsjetio je da od 30 hrvatskih rodilišta njih 17 nosi naziv 'prijatelja djece', a još 13 ih je u procesu ostvarivanja uvjeta za dobivanje tog statusa, pri čemu dva velika zagrebačka rodilišta, ona u Petrovoj i u Vinogradskoj bolnici, još nisu stekla uvjete za taj naziv.

Ono gdje Zagreb ne zaostaje za drugim dijelovima Hrvatske su grupe za potporu dojenja i s njihovim radom možemo biti zadovoljni, kaže Grgurić. Grupe za potporu dojenja su vrlo učinkovit hrvatski projekt, kod nas trenutno djeluje 121 grupa, a u svijetu su prepoznate kao 'hrvatsko iskustvo'. Dodaje da su i trudnički tečajevi vrlo bitna mjesta na kojima bi buduće majke trebale usvojiti ispravne stavove o dojenju, no tečajeve u Hrvatskoj pohađa tek 30 posto trudnica.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja posvećeno je komunikaciji kao vrlo bitnom aspektu potpore dojenju, s naglaskom na korištenje novih medijskih tehnologija, socijalnih internetskih mreža i svih drugih vidova komunikacije koji mogu pomoći majci da uspješno doji, istaknula je koordinatorica projekta 'Zajednica u potpori dojenju' dr. Anita Pavičić Bošnjak iz rodilišta bolnice 'Sveti Duh'.

'Želimo u pravilno informiranje o dojenju uključiti sve medije, sve organizacije i institucije, da se stavi naglasak na činjenicu da je dojenje normalan dio svakodnevnog života, prirodan način hranjenja djeteta, a svi ostali način prehrane dojenčeta su nešto slabiji izbor', napomenula je.

U Hrvatskoj nema novijih pouzdanih podataka o općoj učestalosti dojenja, a zadnji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2009. govore da je isključivo dojene djece prva dva mjeseca života djeteta bilo 64,5 posto, 3-5 mjeseci života dojeno je njih 44,7 posto, a od 6 do 11 mjeseci života 16,6 posto.

'Preporuke SZO-a su isključivo dojenje prvih šest mjeseci života, dojenje uz dohranu kroz prvu i drugu godinu djetetova života, a dalje koliko to žele majka i dijete', zaključio je Grgurić napominjući da je pravo djeteta da bude dojeno i pravo majke da doji, što im treba omogućiti. (Hina)

Pročitajte i ovo Novi kriteriji za financiranje zaštite potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neka će staviti ključ u bravu Ministarstvo se oglasilo o prestanku financiranja savjetovališta koja godišnje pomognu oko 20.000 ljudi Međunarodni tjedan dojenja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Rodilišta prijatelj djece" Hrvatska po ranom dojenju uz bok razvijenim zemljama, ali poslije tri mjeseca djetetova života broj naglo pada

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene